– For et sinnssykt antiklimaks, sier Sten Rylander, Afrika-kjenner og tidligere svensk ambassadør i blant annet Zimbabwe, etter Mugabes tale søndag kveld.

Han er usikker på veien videre, men er tydelig på at han tror det på en eller annen måte vil bli slutt på Mugabes styre i nærmeste fremtid.

–En del tror han kommer til å gå av i morgen, andre tror på riksrett. Mugabe sa han skulle lede partikongressen i desember, men det kan han jo virkelig ikke gjøre, ettersom han er avsatt som partileder, sier Rylander.

Vil unngå kupp

Det satt en rekke generaler ved siden av Mugabe da han leste opp sin drøyt 20 minutter lange tale. Talen kom like etter at generalene hadde vært i et møte med Mugabe, der de ifølge en kilde skal ha forhandlet om hvordan han skulle tre av.

–Generalene vil ikke framstå som kuppmakere, og måtte finne seg i det der og da på et eller annet vis. Man vil til enhver pris forhindre å komme på kant med statssjefen, sier Rylander.

Den rådende situasjonen i Zimbabwe nå, der militæret i prinsipp har tatt over makten og har støtte fra folket, er unik, mener Henning Melber ved det Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala.

–Jeg tror det som skjer nå er at militæret forsøker å få det til å se ut som det ikke har skjedd noe kupp. De vil ha et raskt maktskifte, før omverdenen rekker å si at dette skjer illegitimt. Og det som har skjedd de siste dagene viser at Mugabe ikke har noe støtte, sier han.

Vanskelig å fjerne

Mugabe kan i prinsippet redde ansikt og egen sikkerhet gjennom å gå av på et senere tidspunkt, men ekspertene tviler på at han gjør det.

–Han er sta, og kommer til å hevde at alt dette skjer i strid med grunnloven. Men militæret har skapt en situasjon der mennesker kan si sin mening fritt, samtidig som det er med militærets overoppsyn, uten voldelige midler. Dette er en absurd situasjon, sier Melber.

Når militæret og politikerne i Zimbabwe til slutt får avsatt Mugabe, kan man imidlertid ikke forvente at ting blir dramatisk endret i landet. Ekspertene mener den mest sannsynlige etterfølgeren, 71-årige Emmerson Mnangagwa, i stor grad er mer av det samme.

–Det blir ingen ny generasjon politikere som kommer inn, som skal gjenopprette alt og ta landet videre med nye visjoner. Det som har skjedd er et oppgjør internt i regjeringspartiet. De vil fortsatt klamre seg til makta, og vil bare kvitte seg med Mugabe, sier Holger Bernt Hansen, professor ved Senter for Afrikastudier ved Universitetet i København.(Vilkår)

- Et hotell med så dårlige renholdsrutiner burde etter nemndas syn vært vurdert stengt på grunn av smittefare
Les mer om hvordan man kan klage inn pakkereiser som ikke holder den standarden som loves i lenken under.
00:42
Publisert: