Nyheten om at USAs presidents eldste sønn møtte med den russiske advokaten Natalia Veselnitskaja under farens valgkamp tok en ny vending da Donald Trump junior tirsdag publiserte e-postutvekslingen der han skrev at «han hadde elsket» å få negative nyheter om Clinton som kunne være til nytte i valgkampen.

Hevder presidenten var uvitende

Selv kalte han møtet, som fant sted i juni i fjor, «20 bortkastede minutter» under et intervju med Fox News natt til onsdag norsk tid. Her understreket han at presidenten selv ikke visste noe om møtet.

Med presidentens sønn inne i bildet, begynner likevel avstanden til høyeste hold å bli liten, påpeker USA-kjennere.

– Først Paul Manafort og Michael Flynn, og nå Kushner og Trump junior. Sirkelen rundt presidenten selv blir stadig mindre, sa Luca Trenta, ekspert på USAs utenrikspolitikk og foreleser i internasjonale relasjoner ved Swansea University, til DN tirsdag.

Presidentens sønn og en russisk popstjerne

En eventuell kobling mellom russiske myndigheter og den amerikanske valgkampen har lenge vært under etterforskning. Dette er de nyeste aktørene i saken.

Donald Trump Jr.
Donald Trump Jr. (Foto: Carolyn Kaster/Ap/NTB scanpix)

Donald Trump junior (39) er Donald Trumps eldste sønn. Han er ikke en del av staben i Det hvite hus, men fungerte som rådgiver under valgkampen i fjor. Trump junior var i møtet med den russiske advokaten i Trump Tower i juni i fjor. E-poster i forkant av møtet viser at han ble forespeilet informasjon om Hillary Clinton som ville tjene til farens fordel i valgkampen. 

– Jeg antar jeg er den eneste som har deltatt på møter om en politisk motstander under en valgkamp, tvitret en sarkastisk Trump junior mandag. 

Senere publiserte han e-postene i forkant av møtet, noe som høstet ros av presidenten.

– Min sønn er et menneske av ypperste klasse og jeg hyller hans åpenhet, sa Trump i en uttalelse gjengitt av flere amerikanske medier.

Jared Kushner
Jared Kushner (Foto: Carolyn Kaster/AP/NTB scanpix)

Jared Kushner (36) er presidentens svigersønn, gift med Ivanka Trump. Han var til stede på møtet med advokaten, men ifølge Natalia Veselnitskaja var Kushner kun delaktig de første ti minuttene. Kushners advokat Jamie Gorelick hevder at Donald Trump junior ba Kushner om å være til stede.

Presidentens svigersønn er allerede under etterforskning for sine finans- og forretningsforbindelser i forbindelse med Russland-saken.

Paul Manafort.
Paul Manafort. (Foto: Matt Rourke/AP Photo/NTB Scanpix)

Paul Manafort (68) Donald Trumps daværende valgkampleder, var til stede på møtet med Veselnitskaja. Han gikk senere av som valgkampleder etter lang tids negativ oppmerksomhet på grunn av tidligere oppdrag for prorussiske politikere i Ukraina. Det er blant annet påstått at han er anklaget for å ha mottatt hemmelige pengeoverføringer fra partiet til tidligere president Viktor Janukovitsj.

Natalia Veselnitskaja.
Natalia Veselnitskaja. (Foto: Yury Martyanov/AP/NTB scanpix)

Natalia Veselnitskaja (42) er den russiske advokaten som møtte de tre øvrige på møtet. Hun hevder hun ble ringt opp av en ukjent person og bedt om å møte Trump-staben, ifølge NBC

Veselnitskaja påstår at hennes intensjon var å diskutere amerikanske sanksjoner mot Russland under den såkalte «Magnitskij-loven». Den resulterte i et russisk mottiltak som blant annet har gått ut over amerikaneres muligheter til å adoptere russiske barn. 

– Jeg har aldri hatt noe skadelig materiale om Clinton, men det kan godt tenkes at de var ute etter slik informasjon. De virket svært interessert i det, sa Veselnitskaja i et intervju med NBC tirsdag, der hun benektet enhver kontakt med russiske myndigheter.

Hun har tidligere vært gift med Alexander Mitusov, en toppfigur i Moskva-politikken.

Emin Agalarov
Emin Agalarov (Foto: Mikhail Metzel/AP/NTB scanpix)

Emin Agalarov (37) er en av Russlands største popstjerner og sønn av forretningsmannen Aras Agalarov – ofte kalt «Russlands Donald Trump». 

Sistnevnte var delaktig i å få Miss Universe, som da var deleid av Trump, til Moskva i 2003. Nåværende president Trump dukket også opp i Emins (som profesjonelt bare bruker fornavnet) musikkvideo «In Another Life». 

Emin Agalarov har gjennom årene lagt ut flere bilder på sin offisielle Instagram-profil av seg selv og Donald J. Trump.

Ifølge PR-mannen Rob Goldstone var det Emin som tipset om informasjon som Veselnitskaja ønsket å dele med Trump-leiren.

Tirsdag virket popstjernen selv upåvirket av rabalderet rundt møtet.

– Endelig sol! Er det noe nytt? tvitret han.

Rob Goldstone
Rob Goldstone (Foto: STRINGER)

Rob Goldstone (57) er en britisk pr-mann og tidligere tabloidjournalist. Han ble bedt av Emil Agalarov om å arrangere møtet mellom Trump-staben og Veselnitskaja. Goldstone har i mange år jobbet tett med Agalarov-familien og har også vært involvert i skjønnhetskonkurransen Miss Universe.

Trump- og Agalarov-familien har siden holdt kontakt, og familiefedrene har blant annet dyrket en felles interesse for golf sammen ved anledning.

Goldstone var ikke særlig diskret 9. juni i fjor da møtet mellom Trump jr. og Veselnitskaja fant sted. Pr-mannen sjekket nemlig inn på Trump Tower via Facebook. Først rundt kl. 15 lokal tid skrev han «Forbereder møte». En knapp time senere sjekket han inn igjen, men denne gangen trykket han angivelig feil, og valgte Trump Tower i Indonesia.

Kilder: New York Times, Wall Street Journal, Washington Post og NTB(Vilkår)Båtkaptein Vedum: Skal du imponere med båt, kjør sakte inn i havna
Som ung ville Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum imponere på en dame, det endte med båthavari. I partilederens sommerparadis Mjøsa lader Vedum opp til valgkamp.
02:15
Publisert: