Medier over hele verden kastet seg rundt da tv-kanalen CNN natt til onsdag norsk tid avslørte at Barack Obama og Donald J. Trump sist uke ble briefet av etterretningstjenestene om innholdet i en privat etterretningsrapport.

Ifølge rapporten, som skal være den samme som nettstedet Buzzfeed senere la ut i sin helhet, skal Russland sitte på kompromitterende informasjon om Trumps privatliv og forretningsvirksomhet som kan brukes til å presse ham. Trump tok til motmæle både på Twitter og under en pressekonferanse onsdag, og kalte det hele falske nyheter.

Innholdet i rapporten er ikke verifisert og flere amerikanske medier har unnlatt å offentliggjøre innholdet fordi det ikke har vært mulig å sjekke påstandene som fremkommer.

– Hadde ting på Putin

Trump er ikke den eneste som omtales i de omstridte etterretningsnotatene på 35 sider.

Forholdet mellom den russiske oligarken Mikhail Fridman og Vladimir Putin vies en god del plass. Fridman er i Norge mest kjent for den årelange og til dels skitne maktkampen med Telenor om russiske Vimpelcom, en strid Fridman gikk seirende ut av.

Rapporten omtaler at Fridman og hans folk i forretningskonglomeratet Alfa angivelig ga Putin store bager med kontanter, noe som skal ha skjedd på 90-tallet da Putin jobbet i byadministrasjonen i St. Petersburg. Forholdet mellom Alfa-toppene og Putin beskrives som svært godt, og ifølge rapporten ytes det fortsatt tjenester i begge retninger.

Det trekkes frem at Fridman og en kollega skal ha gitt Putin uformelle råd i utenriksspørsmål, og spesielt angående USA – hvor Putin ifølge rapporten ikke stolte på rådene han fikk fra offisielt hold.

Alfa hadde ifølge rapporten samtidig en fil på Putin med kompromitterende informasjon om hans forretningsvirksomhet. 

Avviser innholdet

DN var onsdag i kontakt med kilder nær Fridman. Der avvises beskyldningene i rapporten mot Fridman og hans forretningspartnere på det sterkeste.

– Deres holdning har alltid vært å holde seg unna politikken. Opplysningene er fullstendig falske og usanne, sier en kilde som ønsker å være anonym. 

Vedkommende viser til påstandene om at Fridman og hans partnere i Alfa skal ha gitt kofferter med kontanter til Putin.

DN intervjuet Fridman i London i desember. Da understreket han selv at han holdt seg unna politikken. Han er blant de få som har sluppet unna Putins klappjakt på oligarker.

– Vi har aldri stått nær noen politisk autoritet. Vi har aldri vært politisk aktive. Vi har alltid konsentrert oss om forretninger og vært mer markedsorienterte. Vi har ikke vært partnere med statlige selskap, sa Fridman til DN.

– Når var sist gang du så Vladimir Putin?

– Jeg så Putin sist for cirka ett år siden under et møte i «Russian Union of Industrialists and Entrepreneurs», der jeg sitter som medlem. Vi var rundt 25 personer til stede under møtet, sa Fridman.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rørt Obama hyllet kona i sin avskjedstale
Obama holdt sin avskjedstale i hjembyen Chicago, dit han kom som ung mann og begynte med menighetsarbeid og våknet politisk.
02:39
Publisert: