Ukestatistikken fra Johns Hopkins University viste den høyeste koronasmitten i USA noensinne med i gjennomsnitt 68767 daglige smittetilfeller.

I Norge er det registrert 433 nye koronasmittede siste døgn. Dette er en ny dagsrekord – flere enn den forrige toppen fra mars.

– Vær tålmodige

Den såkalte fryktindeksen (Cboe Market Volatility Index – VIX) steg med 17,8 prosent til 32,46 på mandag.

Det amerikanske aksjemarkedet falt tungt på mandag – med en nedgang på 2,3 prosent for den industritunge Dow Jones-indeksen og et fall på over 1,5 prosent for S&P 500 og den teknologitunge Nasdaq-indeksen.

Frykten for at Wall Street-uroen dette skulle utløse en kraftig nedgang i Asia på tirsdag har ikke slått til. Det er en bred nedgang, men ingen panikk.

– Investorer bør være tålmodige mens de venter på at valgresultatet blir klart, sier sjefstrateg Tai Hui hos JPMorgan Asset Management til Bloomberg.

MSCI-indeksen for Asia, hvor de største aksjemarkedene utenfor Japan inngår, falt med 0,3 prosent i morgentimene i Asia.

Det kinesiske internettselskapet Tencent har gjort et byks ved Hongkong-børsen på over fire prosent etter en amerikansk domstol avviste Trump-administrasjonens forsøk på å forby den populære appen WeChat fra å være tilgjengelig på det amerikanske markedet.

Vekst for produksjonsgigant

Kina la frem solide økonomiske statistikker for en uke siden. I morgentimene kom Sør-Korea med kvartalsstatistikker. Eksportsektoren sørger for en vekst i bruttonasjonalprodukt på 1,9 prosent i tredje kvartal sammenlignet med foregående kvartal.

«Dette er en brukbar kvartalsoppgang. Sannsynligheten for en ny lokal smittebølge har avtatt og det er eksportvekst. Vi tror oppgangen vil fortsette de neste kvartalene», skriver Capital Economics i en rapport.

Sammenlignet med samme kvartal i fjor var det en nedgang på 1,3 prosent, men dette er bedre enn fallet i bruttonasjonalprodukt på 2,7 prosent i andre kvartal.

Dette gjør Hongkong annerledes enn resten av verden – og holder koronadødeligheten langt under gjennomsnittet
– Vi har gjort noe interessant som andre land ikke gjør. Hongkongs fremste koronalege, Yuen Kwok Yung, forteller om hva Hongkong gjør annerledes for å holde dødeligheten langt under dødstallene i resten av verden.
02:59
Publisert:

En nedbryting av de økonomiske statistikkene viser at eksporten økte med 15,6 prosent i kvartalet etter å ha falt med 16,1 prosent i andre kvartal. Dette er den høyeste eksportveksten siden 1986.

– Dette bekrefter hvor tilpasningsdyktig denne produksjonsgiganten er. De har kommer uskadet ut av koronapandemien. Nå som andre økonomier starter opp produksjonen igjen får Sør-Korea et løft, sier makroøkonom Oh Jae-young hos KB Securities til Bloomberg.

For hele året ventes det at verdiskapingen, målt i bruttonasjonalprodukt, vil falle med rundt en prosent.

«Selv om dette er den verste utviklingen siden 1998, vil dette allikevel gjøre Sør-Korea til en av de beste økonomiene i verden i år», skriver Capital Economics, som har oppjustert prognosene og tror Sør-Korea vil få en vekst på fem prosent i 2021 – høyere enn konsensus.

«Go all-in» i fremvoksende markeder

Det ventes turbulens på finansmarkedene inntil resultatet fra det amerikanske valget er klart. Selv om meningsmålingene tyder på at Joe Biden vil vinne presidentvalget, mener finansinstitusjonen Morgan Stanley at dette blir underpriset av markedet.

«Med så mange forhåndsstemmer er det begrenset hvordan hendelser eller en endret narrativ kan påvirke valget. Vi understreker at valgresultatet selvfølgelig er usikkert, men for dem som ønsker å posisjonere seg for en demokratisk seier, ser fremvoksende markeder overbevisende ut», skriver Morgan Stanley i en ny rapport.

Hvis Demokratene inntar Det hvite hus med Joe Biden som neste president, men også får kontroll over Senatet, tror finansinstitusjonen at dette kan føre til betydelige tiltakspakker for å stabilisere den amerikanske økonomien. Det kan også gi en mer forutsigbar økonomisk politikk.

Morgan Stanley mener tiden er moden for å «go all-in» i fremvoksende markeder. De liker valutaene i Brasil, Russland, Mexico og Colombia. Dette er land som er hardt rammet av koronapandemien, men finansinstitusjonen tror en vaksine vil styrke fremvoksende land.

Spår dollarfall

Blackrock, som er verdens største aksjeforvalter med en portefølje på 7300 milliarder dollar, har shortet den amerikanske dollaren. Goldman Sachs og UBS er blant andre finansinstitusjoner som anbefaler investorer om å kvitte seg med dollar.

Stephen Roach, tidligere styreleder i Morgan Stanley Asia og nå professor ved Yale, har siden juni sagt at amerikanske dollar vil falle kraftig.

– Amerikansk økonomi har vært rammet av betydelige makroubalanser i land tid, blant annet en veldig lav innenlands sparerate og et kronisk budsjettunderskudd. Det er en dødelig kombinasjon. Dollaren kommer til å falle veldig, veldig bratt, sa han til CNBC i sommer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.