Sri Lankas president Maithripala Sirisena har avsatt statsminister Ranil Wickremesinghe, sparket regjeringen og suspendert nasjonalforsamlingen.

Tidligere president Mahinda Rajapaksa ble satt inn som ny statsminister. Wickremesinghe har nektet å forlate statsministerboligen.

Konkurrerende maktsentre

Det er en langvarig strid som ligger bak. Rajapaksa, som tapte valget i 2015, blir sett på som Kina-vennlig og sto bak massive låneopptak som landet ikke klarte å innfri etter han gikk av.

Det førte til at Kina sikret seg kontroll over en viktig havn og store tomtearealer.

Wickremesinghe ønsket å skape en balanse i maktforholdet ved å inngå en langsiktig leasingavtale med India om en havneterminal. Dette utløste skarpe reaksjoner fra Kina-vennlige politikere.

– Det er to konkurrerende maktsentre som kan føre til en grunnlovskrise, sier sjefanalytiker Pratyush Rao ved tenketanken Control Risks til CNBC.

Han tror at president Sirisena og Rajapaksa, som tidligere har stått på hver sin side, vil tvinge frem nyvalg. Rajapaksa er populær hos buddhister og vant 47 prosent av stemmene under valget i 2015.

– Utnevnelsen er et stort svik. Da vi viste vår støtte i gatene for Sirisena, var det i protest mot frykt og undertrykkelse. Nå har Sirisena gitt mannen som terroriserte oss makten tilbake, sier kona til journalisten Sandhya Eknaligoda, som forsvant i 2010, til New York Times.

Rajapaksa var president fra 2005, da den brutale og blodige sluttoffensiven i borgerkrigen nærmet seg slutten. Han er blitt anklaget for grove brudd på menneskerettigheter i tillegg til korrupsjon og nepotisme.

Wickremesinghes regjeringen lovte å stille de skyldige til ansvar for handlingene under borgerkrigen, og å gjennomføre økonomiske reformer. Det har ikke skjedd.

Seier for Kina

Rajapaksa igangsatte massive utbyggings- og infrastrukturprosjekter frem til 2015. Mattala Rajapaksa International Airport har stått for det meste tom siden den åpnet i 2013. Prosjektet ble finansiert med kinesiske lån. Kina har overtatt en havn.

«Sri Lankas politiske omveltninger er en seier for Kina. Landets tidligere sterke mann har reist seg igjen. Det viser begrensningene med USAs økonomiske diplomati», skriver direktør Bharath Gopalaswamy i tenketanken Atlantic Council i et innlegg i Foreign Policy.

Ifølge den indiske avisen The Hindu har Sirisena sagt til bekjente at India skal ha planlagt et attentat mot ham. Dette avvises av India som rent oppspinn.

Internasjonale ratingselskaper sår tvil om Sri Lanka vil være i stand til å håndtere den offentlige gjelden, som tilsvarer nesten 80 prosent av bruttonasjonalproduktet. En tredjedel har forfall innen 2021. Valutaen har svekket seg med 13 prosent og valutareservene har falt.

«Utnevnelsen av Rajapaksa som statsminister øker den politiske usikkerheten og kan bli kredittnegativt. Mulig sosial uro de neste ukene kan ha en negativ innvirkning på økonomien, som allerede viser svakere vekst», skriver Moody’s i en ny rapport.

Mest utsatt for krise

Den japanske finansinstitusjonen utpeker Sri Lanka for å være mest utsatt av 30 fremvoksende markeder for å havne i en finanskrise. Årsaken er den høye gjelden, refinansieringsbehov og lave valutareserver.

Sri Lanka innførte restriksjoner på import for å stabilisere valutaen, som er rekordlav mot amerikanske dollar.

«På grunn av den politiske utviklingen vil reformarbeidet forsinkes. Det er presidentvalg mot slutten av 2019. Det er negativt for verdipapirmarkedet», skriver storbanken DBS i en rapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Valutaekspert: –Her får du mest ut av kronen akkurat nå
Valutastrateg Kristoffer Lomholt i Danske Bank forteller deg hvor du bør reise.
01:33
Publisert: