En gjennomgang gjort av Financial Times viser at et rekordhøyt antall selskaper har avlyst planene om børsnotering på Star Market, Kinas konkurrent til teknologitunge Nasdaq på Wall Street.

Markedsplassen ble åpnet i 2019 og ligger under Shanghai Stock Exchange.

Den gang da sto 140 selskaper i kø for notering, men siden november i fjor har 180 selskaper heller avlyst planene sine om å komme seg på Star Market. I mars alene har 76 selskaper trukket seg.

Årsaken er stadig økende offentlig kontroll med teknologiselskaper i kjølvannet av at Ant Groups forsøk på børsnotering ble stoppet.

– Star Market var genuint ment å være et steg i retning av reform, det som skjer nå er ikke det, sier analytiker Fraser Howie til Financial Times om utviklingen.

Etter at Jack Mas Ant Group ble stoppet fra børsnotering melder kinesiske teknologiselskaper om økt offentlig kontroll. Det har fått flere til å droppe børsnotering på Star Market.
Etter at Jack Mas Ant Group ble stoppet fra børsnotering melder kinesiske teknologiselskaper om økt offentlig kontroll. Det har fått flere til å droppe børsnotering på Star Market. (Foto: STRINGER/Reuters/NTB Scanpix)

2300 selskaper venter på børs i Kina

Star Market er ment å være en børs for selskaper som driver med teknologi og vitenskap.

Den opprinnelige ideen var at det skulle være enklere og raskere for selskaper å bli børsnotert ved denne markedsplassen enn ved de tradisjonelle børsene. Blant annet skulle det ikke være krav om at selskapene måtte være lønnsomme.

Nå kan det virke som om vinden har snudd. Zhejiang Qizhi Technology er blant dem som har avlyst sin notering, og selskapet oppgir nettopp økt kontroll som årsaken til det.

Selskapet skal ha mottatt 28 kontrollspørsmål om alt fra verdsettelse, til om selskapet var for avhengige av sine topp fem klienter for å tjene penger.

Det at noteringen er blitt mer komplisert gjør at den også trekker ut i tid, og kostnadene knyttet til den er også større – som fører til at stadig flere selskaper lar være.

Ifølge East Money Information venter 2300 selskaper på å få gå på børs i Kina.

Ant Group-kontroversen

Det var knyttet store forventninger til Ant Groups børsnotering november i fjor. Verdsatt til 313 milliarder dollar ville den ha vært verdens største. Jack Ma, teknologigründeren som er blitt både kjent og velstående på Alibaba, eier én tredjedel av selskapet.

Den offisielle årsaken til at børsnoteringen ble avlyst var bekymringer fra kinesiske tilsynsmyndigheter om at den kunne destabilisere og true Kinas finans- og finansteknologisystem.

Yi Giang fra den kinesiske sentralbanken uttalte imidlertid i januar i år at børsnoteringen likevel kan gjennomføres, dersom Ant Group får løst opp i de juridiske flokene som forhindret selskapet første gang.

Kilder til Wall Street Journal spekulerte heller i om president Xi Jinping fryktet at Ma og toppledelsen i Ant Group ville få for mye makt og utgjøre en politisk trussel.

I forbindelse med at børsnoteringen ble avlyst forsvant også Jack Ma fra offentligheten. Det satte i gang en enorm rykteflom, frem til han gjorde sin første offentlige opptreden i januar i år. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.