Taiwan har vært «pandemivinneren» med rundt 1000 bekreftede smittetilfeller og under ti dødsfall. De få nye smittetilfellene som kommer til øyen fanges opp ved innreisekarantene. Lokal smitte er svært sjelden. Den økonomiske veksten var høyere enn Kinas i fjor.

Historisk handelsvekst

Handelsstatistikkene for januar viser at eksporten økte med 37 prosent sammenlignet med i fjor til rekordhøye 34,4 milliarder dollar. Denne veksten er den høyeste siden standardiseringen av statistikker ble tatt i bruk for 40 år siden. Importen økte med nesten 30 prosent.

– Leveransene av teknologiprodukter fortsatte med en kraftig oppgang som følge en akselerert digitalisering og strukturelle årsaker slik som 5G-utrulling, sier økonom Michelle Lam hos Société Générale i Hongkong til Bloomberg.

Taiwanske komponentleverandører er avgjørende for at fabrikker i Kina, Sør-Korea, Japan og andre land klarer å produsere og levere i tide. Eksporten til Kina økte med over 50 prosent i januar sammenlignet med i fjor.

Noe av dette skyldtes at tradisjonelt nyttår var i januar i fjor og koronapandemien førte til en nedstengning av deler av Kina fra slutten av januar 2020. I år er nyttårsfeiringen i februar.

– Den positive trenden vil fortsette etter februar, sa Beatrice Tsai, som leder statistikkavdelingen i finansdepartementet under en pressekonferanse på mandag.

Tradisjonell eksport som produksjonsutstyr, kjemikalier og sportsutstyr opplevde også et kraftig løft i 2020. Eksportordrene har økt hver eneste måned siden mars i fjor.

Doblet lønn

Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), som leverer komponenter til nesten alt av som produseres av datamaskiner, smarttelefoner, biler og annen elektronikk har satt av rekordbeløp til nye investeringer fra i år. På kundelisten står blant andre Apple, Qualcomm og Google.

De er blant annet i ferd med å bygge verdens mest avanserte fabrikk for produksjon av 3-nanometer databrikker i Tainan og flere andre større prosjekter. Produksjonen skal starte i 2022.

Bygningsarbeidere er lovet en dagsbonus på 1200 kroner ekstra hvis de jobber under kinesisk nyttår. Spesialister som jobber med å installere elektronisk utstyr ved nye fabrikker har fått doblet dagslønnen til 12 000 taiwanske dollar (3700 kroner), ifølge Nikkei.

– Det er utrolig og enestående hva som skjer, sier en sikkerhetssjef ved en ny fabrikk under bygging til næringslivsavisen.

Det er en prekær mangel på kvalifisert arbeidskraft på Taiwan, som har en befolkning på under 24 millioner.

– TSMC er hovedårsaken. Alle kjemper om arbeidere. Selv med høyere lønninger er det fortsatt veldig vanskelig å rekruttere, sier byggeleder H.H. Liu til Nikkei.

– Definitivt gunstig for oss

De eksisterende fabrikkene går med full kapasitet. Det er fortsatt en prekær mangel på komponenter til blant annet biler. Dette har ført til at bilprodusenter som Daimler, Ford, Honda, Nissan og Volkswagen er blitt tvunget til å redusere produksjonen de siste ukene.

TSMC er blitt bedt om å prioritere kunder i «likesinnede» land, ifølge Nikkei.

Mangelen på komponenter har åpnet opp nye muligheter for Taiwan for å få anerkjennelse. Kina ser fortsatt ser på Taiwan som en utbryterprovins og ingen større land har diplomatiske forbindelser med Taiwan.

– Alle skjønner denne situasjonen og tenker at de ikke lenger kan overse Taiwan. Dette er definitivt gunstig for oss, sier Taiwans handelsrepresentant John Deng til Financial Times.

Tysklands økonomiminister Peter Altmaier har bedt Taiwan om å sørge for at bilprodusenter prioriteres. Også representanter fra Japan og USA har vært i direkte kontakt med Taiwan og taiwanske selskaper.

– Tidligere var det kanskje noen land som trodde at hvis de hadde for tett kontakt med Taiwan ville det føre til problemer og at Kina ville straffe dem. Denne situasjonen har vist hele verden at Taiwan er pålitelig og at en kan stole på taiwanske selskaper, sier Deng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.