Massedrapsmannen på New Zealand overførte direkte skytingen og drapene på Facebook. Det såkalte «manifestet» ble publisert på Reddit og kommentert på Twitter. Opptak av skytingen ble delt på Youtube og andre sosiale medier. Tjenestene har forsøkt å fjerne materialet.

– Vi fjernet rundt 300.000 videoer de første 24 timene etter terroristangrepet og blokkerte 1,2 millioner forsøk på å laste opp videoer, sier Facebooks pressetalskvinne Mia Garlick i en uttalelse.

– Ikke bare tenke på finansene

Malaysiske Tony Fernandes, som er grunnlegger og toppsjef for lavprisflyselskapet AirAsia, er den mest aktive brukeren av sosiale medier av asiatiske næringslivstopper. Flyselskapet annonserer også på Facebook.

Han tok i bruk Twitter etter en alvorlig flyulykke lavprisselskapet hadde for fem år siden for å kommunisere direkte. Han har fått nok av sosiale medier.

«Stengte Facebook-kontoen med 670.000 følgere. Tenker på Twitter nå og om jeg skal stenge eller ikke. Alt hatet som er på sosiale medier overgår noen ganger det positive. Jeg vil nok fortsette å kjempe på Twitter», skriver han.

Han sa at masseskytingen på New Zealand og hvordan terroristen brukte sosiale medier var «for mye».

«Det er en fantastisk plattform å kommunisere på. Det er et sterkt engasjement og veldig nyttig. New Zealand var for mye å ta innover meg – sammen med de andre problemene», skriver han i en av flere meldinger på Twitter.

Fernandes kritiserer Facebook, hvor terroristen viste masseskytingen live mens den pågikk.

«Facebook kunne ha gjort mer for å stanse noe av dette. De må rydde opp og ikke bare tenke på finansene», skriver han.

Fernandes har skrevet over 20.000 twitter-meldinger og har over 1,2 millioner følgere. Han er også aktiv på asiatiske sosiale nettverkssteder som Line og WeChat.

Ønsker forsinket live-streaming

Facebook, Youtube og Twitter viser videoer live på sine tjenester. Dette er blitt en viktig inntektskilde.

– Det kan være på tide at sosiale medietjenester innfører en forsinkelse på strømmetjenester som går live. Det vil kreve tid og penger, men jeg tror det er noe vi må vurdere, sa tidligere innenriks sikkerhetsrådgiver for president Donald Trump, Tom Bossert, til fjernsynskanalen ABC på søndag.

New Zealands statsminister Jacinda Ardern sa på søndag at sosiale nettverkssteder som Facebook må svare for seg senere på hvordan de håndterte hendelsen.

Negative kommentarer om Facebook var på det høyeste i forrige uke siden i juli i fjor, ifølge Bloomberg. Dette var en kombinasjon av hvordan Facebook viste levende video fra skytingen og nedetid for millioner av brukere tidligere i uken.

– Med sosiale medier og internett kan terrorister skape egne massemedier. Det må gjøres mye mer å frata dem den muligheten, sier direktør Scott Edward ved tenketanken Stratfor til CNBC Asia på mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Røe Isaksen: -Ungdommen nå til dags? Jeg synes vi er bra, jeg
Høyres landsmøte om populærkultur og ungdommen nå til dags.
02:23
Publisert: