Den populære videoappen Tiktok, som er eid av det kinesiske selskapet Bytedance, kan bli forbudt i USA om kort tid. På torsdag la Stortinget lagt ned forbud på å installere appen på enheter som har tilgang til interne it-systemer. Mange andre land har tilsvarende restriksjoner.

– Vi stoler ikke på at Tiktok noen gang vil omfavne amerikanske verdier – frihet menneskerettigheter og innovasjon. Tiktok har gjentatte ganger valgt mer kontroll, mer overvåkning og mer manipulasjon. Plattformen din bør forbys, sa den republikanske representanten Cathy McMorris Rodgers, som leder energi- og næringslivskomiteen i kongressen under høringen.

– En form for kreft

Det var en tydelig nervøs toppsjef som inntok vitnestolen i den amerikanske kongressen på torsdag. Shou Zi Chew ble bombardet med spørsmål fra kongressrepresentantene.

– Du har klart å forene republikanere og demokrater, om kun for en dag, fordi vi faktisk har alvorlige bekymringer rundt Tiktok, sa kongressrepresentant August Pfluger under den nesten fem timer lange høringen.

Han ble spurt om eierselskapet Bytedance hadde spionert på amerikanske borgere, av den republikanske kongressrepresentanten Neal Dunn.

– Jeg mener at spionasje ikke er riktig måte å beskrive det, startet Tiktoks konsernsjef Shou Zi Chew.

Han ble avbrutt av Dunn, som viste til at data som vises på kinesiske apper, lagres eller distribueres via Kina er underlagt kinesisk lovgivning. Han fortsatte med å vise til kinesisk fentanyl-eksport til USA.

– Jeg frykter at Tiktok vil vokse og bli et mye større problem, en form for kreft om du vil. Jeg er dypt bekymret for at kan være for sent å stoppe spredningen av denne kreften, sa Dunn.

– Kongressmedlem, du gir meg ikke tid til å svare på spørsmålene. Jeg avviser karakteristikkene, sa Shou, tydelig frustrert.

Brukerdata overføres til USA

Konsernsjefen forsikret komiteen om at videoappen, som er et datterselskap av kinesiske Bytedance, vil forbli fri enhver form for manipulasjon eller påvirkning fra myndigheter i noe land.

I innledningsforedraget viste han til at selskapet har 60 prosent utenlandsk eierskap og amerikanske styremedlemmer.

– Det kinesiske kommunistpartiet tror de har det siste ordet over selskapet ditt. Jeg har null tillit til påstanden din om at Bytedance og Tiktok ikke står i takknemlighetsgjeld til kommunistpartiet, sa Rodgers.

Dette avviste Shou, og pekte også på et prosjekt hvor alle amerikanske brukerdata skal overføres til dataservere i USA og overvåkes av det amerikanske databaseselskapet Oracle. «Project Texas» er foreløpig ikke operativt.

– Jeg tror at kinesiske kommunistmyndigheter fortsatt vil ha kontroll og ha mulighet til å påvirke hva dere foretar dere, sa Frank Pallone, som er demokratenes ledende representant på komiteen.

Egne barn har ikke Tiktok

Shou er født i Singapore og har bakgrunn fra finansinstitusjonen Goldman Sachs. Han innrømmet at kinesiske ansatte i morselskapet Bytedance er underlagt kinesiske lover og må samarbeide med etterretningsmyndigheter hvis de blir pålagt å gjøre det.

– Du har klart å forene republikanere og demokrater, om kun for en dag, fordi vi faktisk har alvorlige bekymringer rundt Tiktok, sa kongressrepresentant August Pfluger under den nesten fem timer lange høringen.

Shou måtte svare på kritiske spørsmål rundt hvordan appen benytter avanserte algoritmer og kunstig intelligens for å skape avhengighet. 150 millioner amerikanere bruker appen i gjennomsnitt 90 minutter hver dag.

Han ble presset hardt på algoritmene og om disse var bevisst rettet mot barn og tenåringer.

– Det er ikke en rettferdig match. Unge hjerner er ikke fullt utviklet og matcher ikke TikToks teknologi. Algoritmene er på den ene siden av skjermen og hjerner er på den andre siden, sa Maryland-demokraten John Sarbanes.

Chew har barn, men sa at disse ikke er på Tiktok.

– Barna mine bor i Singapore og der har ikke de under 13 år tilgang, sa han.

– Et katastrofeøyeblikk

Shou sa et salg ikke ville løse noe og pekte på amerikanske skandaler rundt sosiale medieselskaper.

– Amerikanske sosiale medieselskaper har ikke akkurat en solid merittliste. Jeg mener, se på Facebook og Cambridge Analytica, sa Shou om skandalen hvor personopplysninger på flere titall millioner Facebook-brukere ble samlet inn av det britiske konsulentfirmaet, hovedsakelig for å brukes til politisk reklame og påvirkning.

Analytiker Dan Ives hos meglerhuset Wedbush Securities var klar i sin konklusjon etter kongresshøringen.

– Vitnesbyrdet fra Tiktok-sjef kan best karakteriseres som et katastrofeøyeblikk. Det vil sannsynligvis føre til flere oppfordringer fra politikere og Det hvite hus om å forby appen hvis den ikke skilles ut og selges fra morselskapet, skrev Ives i en rapport natt til fredag.

Tiktok kom med en uttalelse i etterkant av høringen hvor de mente de amerikanske politikerne var forutinntatt.

«Shou kom forberedt for å svare på spørsmål fra kongressen, men dessverre ble høringen dominert av politisk skuespill fra hovedtribunen. De klarte ikke å se løsningene som allerede er i gang med å bli gjennomført eller ta opp spørsmål om å sikre unge brukere, noe som gjelder hele bransjen», skrev Tiktok.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.