For en uke siden ble det åpnet opp for handel i bitcoin ved opsjonsbørsen Chicago Board Options Exchange (CBOE). Derivatbørsen CME begynte i helgen å tilby personer å investere i bitcoin på lik linje med olje, gull og andre råvarer.

Ronnie Moas hos Standpoint Research spådde i fjor sommer at bitcoin-kursen ville fordobles til 5000 dollar.
Ronnie Moas hos Standpoint Research spådde i fjor sommer at bitcoin-kursen ville fordobles til 5000 dollar. (Foto: Skjermdump: Bloomberg)

Det har skapt økt nervøsitet da investorer kan shorte den digitale valutaen og tjene på et kursfall. Det har foreløpig ikke skjedd.

Investorer avventer

Natt til mandag, idet handelen med bitcoin-derivater startet ved Chicago Mercantile Exchange (CME), falt bitcoinkursen fra rundt 20.000 dollar til under 17.800. Det var høy volatilitet i flere timer. Mandag formiddag var kursen tilbake til rundt 18.900 dollar.

Future-kontraktene, med levering i januar, var oppe i 20.865 dollar og seks måneder frem i tid lå prisen på mellom 18.535 og 21.265. Den siste uken har det vært omsatt bitcoin-kontrakter via CBOE for rundt 200 millioner dollar.

– Dette er en helt ny aktivaklasse. Jeg tror at mange investorer vil lene seg tilbake og se hvordan dette spiller ut før de forsøker å dyppe tærne i vannet i dette markedet, sier partner Spencer Boghart hos Blockchain Capital i til Fortune Magazine.

Ved CBOE og CME er det mulig for investorer å investere i bitcoin og tjene penger hvis kursen faller. Før CBOE åpnet opp for handel den 10. desember var det en bred oppfatning om at dette kunne føre til et kursfall for bitcoin.

Kursen har steget med over 30 prosent på vel en uke.

– Lanseringen bør føre til økt etterspørsel og potensielt være katalysatoren som sender bitcoin over 20.000 dollar. Nå som CBOE og CME har inkludert bitcoin gir dette den økt anerkjennelse som en legitim eiendel, sier fondsforvalter Shane Chanel hos ASR Wealth Advisers i Melbourne til Reuters.

Tror på blokkjedeteknologi

Det går knapt en dag uten at det kommer advarsler om at bitcoin er en boble som vil sprekke når som helst.

De første advarslene kom da kursen lå på 20 dollar i 2012. North American Securities Administrators Association (NASAA) mente det var en av de ti største truslene i 2013 og det amerikanske finanstilsynet, SEC, kom med en advarsel i mai 2014.

– Bitcoin er ikke penger, slik jeg ser det. Vi som bank har bevisst advart mot dette produktet da vi ikke mener det har en verdi eller er bærekraftig. Jeg ønsker en diskusjon med tilsynsmyndigheter om kryptovalutaer, sier styreformann Axel Weber hos den sveitsiske storbanken UBS til avisen Neue Zürcher Zeitung am Sonntag.

Han sier at banken ser potensial i den underliggende blokkjedeteknologien som blant annet bitcoin benytter. UBS og over 100 internasjonale finansinstitusjoner deltar i forsøksprosjekter med RippleNet, som står bak den tredje største digitale valutaen – Ripple (XRP).

15-dobling i kursen

I fjor sommer spådde grunnlegger Ronnie Moas hos Standpoint Research i Miami at bitcoin-kursen ville fordobles til 5000 dollar. Nå har han oppjustert kursmålet til mellom 300.000 og 400.000 dollar (2,5 millioner til 3,3 millioner kroner) – et konservativt kursmål, ifølge ham selv.

– Det vil bli den mest verdifulle valutaen i verden. Om to år vil det være 300 millioner mennesker som forsøker å få kloen i noen millioner bitcoin, sier han i et nytt intervju med næringslivskanalen CNBC.

Han sammenligner bitcoin med det amerikanske internettselskapet Amazon, som i dag er et av verdens mest verdifulle børsnoterte selskaper.

– De siste 15 årene var det om å gjøre å kjøpe Amazon-aksjer, sitte på dem og kjøpe nye når kursen falt litt. Det er nøyaktig det samme folk bør gjøre med bitcoin, sier han.

I desember 2002 lå Amazon-kursen på 22 dollar. Ved børsåpning mandag lå den på 1179 dollar – mer enn en 53-dobling på 15 år.(Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: Paradistreet
Vi har veldig lenge pyntet med eviggrønne planter når det er som mørkest. Men juletreet kan ha vært gjenglemt fra dagen før.
01:06
Publisert: