Twitter-kontoene til blant annet tidligere president Barack Obama, demokratenes presidentkandidat Joe Biden, Microsoft-grunnlegger Bill Gates, Amazons toppsjef Jeff Bezos, Warren Buffett og store selskaper og organisasjoner er utsatt for et koordinert hackerangrep.

«Du vet jeg lever for å gi tilbake til samfunnet. Jeg doblet alle bitcoin-overføringer som sendes til min adresse. Send med 1000 dollar og jeg vil sende 2000 dollar tilbake», heter det i meldinger som ble lagt ut på det sosiale nettverksstedet på kontoene til de som ble hacket.

– En tøff dag

Noen av de mest profilerte og aktive Twitter-brukerne er rammet. Dette er verifiserte kontoer som blant annet politikere, næringslivstopper, journalister og andre som overvåkes spesielt av Twitters sikkerhetsavdeling.

Twitters mest kjente bruker, president Donald Trump, slapp unna.

«En tøff dag for oss på Twitter. Vi føler alle det er forferdelig hva som har skjedd. Vi undersøker dette og vil dele alt vi kan når vi har en mer fullstendig forståelse av nøyaktig hva som har skjedd», skriver Twitters konsernsjef Jack Dorsey natt til fredag.

Det foregår en opprydning på de berørte Twitter-kontoene. Den siste meldingen fra Amazon-grunnlegger Jeff Bezos er datert 29. februar ved 4-tiden fredag morgen. Han har vært en ivrig Twitter-bruker de siste månedene og alle meldingene fra i vår og sommer er fjernet.

Det er ikke første gang Twitter-kontoer er blitt hacket. Tidligere har dette skjedd ved å be om å få endret passord via forfalskede mobiltelefonnummer som er knyttet mot kontoene.

Facebook vurderer å droppe politisk reklame
Det sosiale mediet vurderer et forbud mot politisk reklame I dagene frem mot valget i USA
00:45
Publisert:

Ifølge nettstedet Motherboard by Vice har det blitt delt skjermbilder av et verktøy som benyttes internt hos Twitter i hackermiljøer. Dette verktøyet skal benyttes av Twitter for å administrere kontoer. Twitter har fjernet kontoer som har delt skjermbildet.

– Kunne ha vært mye verre

Sikkerhetsekspert Alex Stamos ved Stanford internett Observatory sier at det er sannsynlig at hackerne har fått tilgang til krypteringsnøkler til Twitter. Dette gjør det mulig å kopiere eller få kontroll over kontoer via såkalte «tokens».

– Dette viser en reell risiko for valget. Twitter er blitt den viktigste plattformen for debatt mellom den politiske eliten og har store svakheter, sier Stamos, som har vært sikkerhetssjef hos Facebook, til New York Times.

Han mener hackerne gjorde en tabbe ved å sende ut identiske meldinger på de hackede kontoene. Dette gjorde det enkelt å fange opp og slette.

Twitters aksjekurs falt med 3,2 prosent i etterhandelen etter omfanget av hackerangrepet ble kjent. Hackerne har fått overført 12,8 bitcoin til adressen. Dette tilsvarer 116.000 dollar (1,1 millioner kroner).

– Det kunne ha vært mye verre. Vi var heldige at dette er det eneste de gjorde, sier Stamos.

Blant kontoene som ble overtatt var National Weather Service, som tilsvarer Meteorologisk institutt i USA.

«For et rot. Vi kan ikke sende ut advarsel om tornadovarsel», skriver meteorolog Derrick Snyder på sin private konto.

Oslo-politiets Twitter-konto, som også er verifisert, har teknisk trøbbel natt til torsdag.

– Vi får ikke benyttet den i det hele tatt, sier operasjonsleder Christian Krohn Engeseth i Oslo politidistrikt til NTB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.