Systematisk overvåkning av russiske twitterkontoer har vist en ny trend den siste tiden: Mange hundre kontoer som er antatt å fremme det russiske regimets synspunkter, har begynt å publisere tekst og linker relatert til det franske opprøret fra de såkalte «gule vester»-opprørerne, «les gildets jaunes».

Hashtagen #giletsjaunes ligger nå på topp hos 600 slike kontoer – kontoer som vanligvis inneholder britiske eller amerikanske nyheter.

Det er Bloomberg som rapporterer om funnene, som kommer fra tenketanken German Marshall Fund i USA. De har over tid overvåket sosiale medier-kontoer som knyttes til de sittende russiske myndighetene.

– De franske protestene har vært på toppen eller nær toppen i minst en uke, sier analytiker Bret Schafer i tenketanken til Bloomberg.

– Det er en ganske sterk indikasjon på en interesse i å forsterke konflikten.

Ifølge Schafer er et budskap som sirkuleres i twittermeldingene at fransk politi er på randen av opprør internt, og at politiet støtter demonstrantene. Han sier det er en type budskap som ligner på tidligere kampanjer fra samme type kontoer, som forsøker å vise tilbakegang hos liberale demokratier og forsøker å skape mistillit hos myndigheter i vestlige land.

Innholdet som publiseres på twitterkontoene kommer til dels fra statlige russiske medier. Hverken den statlige tv-kanalen RT eller nyhetsbyrået Sputnik har besvart Bloombergs henvendelser om saken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Kjetil Wiedswang: Ettersom kapitalistnissen var rød, ble Stalins nisse blå
DN Julekalender 2018: Den politiske julen . Julen er familie, kirke, mat, drikke og kommers – og en tid da selv politikere legger vekk stridsspørsmålene? Nei da. Julen har vært politisk kasteball i 1700 år.
01:47
Publisert: