Den 77 år gamle milliardæren Michael Bloomberg, som er god for over 50 milliarder dollar, planlegger å registrere seg som kandidat for primærvalget i Alabama, på fredag før tidsfristen går ut, ifølge New York Times og Washington Post.

Bekymret over kandidater

Bloomberg og hans politiske rådgivere kontaktet en rekke fremtredende politikere fra det Demokratiske partiet på torsdag, for å fortelle at han sterkt vurderer å stille som presidentkandidat.

– Han ringte meg. Det var ikke bare for å ønske meg god helg, sier tidligere senator Harry Reid til New York Times.

En rådgiver sier Bloomberg, som eier nyhetsbyrået med samme navn, ikke har tatt en endelig beslutning. Han har vært en åpen kritiker av Donald Trump. Han var Demokrat i hele sitt liv, før han meldte overgang til Republikanerne i 2001 og vant borgermestervalget i New York City året etter.

President Donald Trump.
President Donald Trump. (Foto: Patrick Semansky/AP/NTB Scanpix)

Han meldte seg ut, ble uavhengig, før han senere gikk tilbake til Demokratene. Han ga nesten en milliard kroner til Demokratiske kandidater under mellomvalget i fjor og spilte en nøkkelrolle i å sørge for at Demokratene fikk full kontroll i delstatsforsamlingen i Virginia denne uken.

– Vi må fullføre jobben og sørge for at Trump blir beseiret. Mike er blitt mer og mer bekymret for at de nåværende kandidatene ikke er godt nok posisjonert til å klare det, sier hans politiske rådgiver Howard Wolfson i kommentarer på Twitter og i en pressemelding.

Bloomberg blir sett på som en moderat kandidat – tilsvarende tidligere visepresident Joe Biden.

Han har gitt store beløp til klimaformål etter Trumps beslutning om å trekke USA ut av Parisavtalen. Han var FNs spesialutsending for byer og klima i 2014 og 2018.

– Kan ikke kjøpe valget

Elizabeth Warren, som sammen med Bernie Sanders og Joe Biden leder meningsmålingene, er skeptisk til den nye kandidaten.

– En grasrotbevegelse står bak meg. Det er ikke nok for noen å kaste seg på og si han skal kjøpe dette valget, sa hun torsdag kveld under et valgkamparrangement i Nord-Carolina.

Ifølge den amerikanske våpenlobbyen National Rifle Association (NRA), som åpent støtter Donald Trump, er det nettopp det Bloomberg vil gjøre – og har gjort under delstatsvalget denne uken, hvor Demokratene gikk seirende ut.

«Bloomberg kjøpte Virginia på tirsdag. Nå vil han kjøpe Amerika. Målet hans er å ødelegge #2A», skriver NRA på Twitter.

«#2A» er det andre grunnlovstillegget i den amerikanske Grunnloven som gir amerikanerne en grunnlovsfestet rett til å eie og bære våpen.

– Ikke hva USA trenger

Bernie Sanders har ikke lagt skjul på sin forakt for amerikanske milliardærer under valgkampen.

– Det at flere milliardærer søker politisk makt er garantert ikke endringene som USA trenger, sier Sanders valgkampsjef Faiz Shakir til New York Times.

Ifølge New York Times og Washington Post vil han ta en endelig beslutning i løpet av dager – ikke uker. Det er uansett for sent for Bloomberg å kvalifisere seg til de to neste direktesendte tv-debattene.

Ifølge en meningsmåling fra oktober var 69 prosent av demokratiske velgere fornøyde med kandidatene. Da de ble spurt hvilke alternative kandidater de ønsker å se stille, sa seks prosent at de «definitivt» ville stemme for Michael Bloomberg.

Førstevalget var tidligere førstedame Michelle Obama med 50 prosent – foran Demokratenes presidentkandidat i 2016, Hillary Clinton, med 27 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.