Påtalemyndigheten i Usbekistan melder fredag at Gulnara Karimova er i varetekt for en dom fra 2015 for underslag og utpressing, og blir etterforsket for flere kriminelle handlinger, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Datteren til den avdøde Islam Karimov, tidligere diktator i Usbekistan, forsvant fra offentligheten i 2014, visstnok etter en krangel med faren. Uttalelsen fra påtalemyndigheten er det første man hører om Karimova på flere år.

Gulnara Karimova ble i 2015 ble dømt til fem års prøvetid – husarrest etter usbekisk lov – for utpressing, skatteunndragelse, og underslag i flere selskaper.

Karimova etterforskes også for anklager om bedrageri, hvitvasking, og for å ha omgått toll- og valutaregler. Nå er hun i varetekt i vente på rettssaken.

Vimpelcom-saken

I 2012 ble det kjent at Karimova hadde mottatt store beløp i bestikkelser fra Vimpelcom for å få selskapet inn på mobilmarkedet i Usbekistan.

Selskapet ble etterforsket i USA og Nederland og vedtok i et forlik en bot på 795 millioner dollar, tilsvarende 6,8 milliarder kroner, til amerikanske og nederlandske myndigheter.

Forsøker å fryse formuen

Påtalemyndigheten forsøker nå å fryse rundt 1,5 milliarder dollar av Gulnara Karimovas formue, deriblant penger og eiendom i Sveits og Storbritannia, villaer i Frankrike og et fly i Malta.

De forsøker også å fryse eiendelene hennes i Sverige, Finland, Latvia, Irland, Tyskland, Spania, Russland, Hong Kong og De forente arabiske emirater.

Reuters har ikke lykkes i å få kommentarer fra Karimova, da påtalemyndigheten ikke fortalte hvem som representerer henne i saken.

Sveitsiske myndigheter har etterforsket Karimova for hvitvasking siden 2014.

Karimovas søster, Lola Karimova-Tillyaeva, har vært Usbekistans ambassadør til Unesco siden 2008.(Vilkår)