Mandag fikk Stefan Löfven oppdraget med å sondere mulighetene for å danne regjering i Sverige. Tirsdag traff han Moderaternas Ulf Kristersson, partilederen som i helgen måtte gi opp den samme oppgaven.

Møtet mellom de to partilederne varte i omtrent 20 minutter, sier Moderaternas pressesjef Cherine Khalil til Svenska Dagbladet.

Det er ikke kjent hva de to snakket om, men de to blokklederne hadde også møter i forkant av Kristerssons første runde med regjeringssonderinger. Da Löfven nylig ble spurt om ikke de burde hatt flere samtaler for å unngå den nåværende regjeringsfloken, svarte statsministeren:

– Ikke hvis den regjeringen skal ledes av de borgerlige.

Frist mandag

Den borgerlige Alliansen, som foruten Moderaterna består av Centerpartiet, Kristdemokraterna og Liberalerna, fikk 143 mandater i Riksdagen. De rødgrønne Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet fikk til sammen 144.

I midten ligger de utstøtte Sverigedemokraterna med 62 mandater.

Der Ulf Kristersson brukte over to uker på et resultatløst forsøk på å danne regjering, skal Löfven kun bruke én. Mandag skal han levere rapport til talmannen i riksdagen, som tilsvarer stortingspresidenten i Norge.

Det er trolig godt nytt for Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson, som mandag klaget over tempoet på sonderingene.

– Vi kan ikke drive sonderinger i fire år. Det meste som kan sies, er sagt. Med mindre Löfven har noe revolusjonerende på gang, kan vi gjette oss frem til mye av det som skal skje, sa Åkesson.

Ser frem til presset øker

Anders Sannerstedt, professor i statsvitenskap ved Lunds universitet, mener tiden er overmoden for bevegelse i et politisk grunnfjell som hittil har stått fast siden valget i september. Der partene har manet til samarbeid, ønsker ingen å gå inn i formelle koalisjoner på tvers av blokkene.

– Jag ser frem imot en periode der trykket økes på at partiene kommer overens, men det kan fortsatt ende med at Löfven mislykkes. Det store spørsmålet blir da hvem som får et tredje forsøk på å danne regjering, sier Sannerstedt til DN.

Det er spådd at Centerparti-leder Annie Lööf vil få oppdraget, og at partiet planlegger å stå imot Löfvens ventede sjarmoffensiv frem til de får oppdraget selv – og dermed en bedre mulighet til å få statsministerstolen.

–I så fall blir oppgaven å danne en minoritetsregjering som kan godtas av en majoritet i riksdagen, men det er for tidlig å si om det vil lykkes, sier Sannerstedt.

Hvis Löfven mislykkes i sitt forsøk på regjeringsdannelse, gjenstår det to forsøk før landet står overfor et nyvalg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Skandaløs og umoderne måte å tenke havbeskyttelse på
Statsminister Erna Solberg og miljøaktivistene utenfor DNs havkonferanse blir ikke enige.
01:10
Publisert: