Donald J. Trump har brutt med mange av tradisjonene og konvensjonene for en amerikansk president. Deriblant skikken med at presidenten ikke kommenterer på valutasvingninger.

Slår vestover

Bare de siste dagene har Trump beskyldt Japan og Kina for å «spille i devalueringsmarkedet», altså at de manipulerer valutaene sine for å oppnå fordeler, som økt konkurranseevne.

Japans statsminister Shinzo Abe avviste denne uken Trumps påstander i en tale til parlamentet.

– Denne typen kritikken de kommer med om manipulering av yen er ikke korrekt, sier Abe, gjengitt av Financial Times (FT).

Slår østover

Peter Navarro, Trumps topp handelsrådgiver og leder for det nye Nasjonale handelsrådet, anklager samtidig Tyskland for å ta fordeler av en «undervurdert euro for å utnytte USA».

Navarro sier i et intervju med FT at Tyskland bruker euroen etter eget forgodtbefinnende som en «implisitt deutsche mark» som verdsettes kunstig lavt for å oppnå konkurransefortrinn, særlig mot USA.

Navarro fortsatte med å beskrive Tyskland som det viktigste handelshinderet og grunnen til at det transatlantiske frihandelsavtalen TTIP i realiteten er død.

Angrepene fra Navarro gjorde at forbundskansler Angela Merkel så seg nødt til å gå ut og avvise påstandene om at Berlin forsøker å påvirke verdien av euroen.

Fortsetter der han slapp

Angrepene fra Trump og hans administrasjon på handelspartnere og konkurrenter er en fortsettelse fra fjorårets valgkamt da Trump klaget over at den sterke dollaren skader amerikanske bedrifter.

Tradisjonelt er det den amerikanske finansministeren som kommenterer dollaren, i den grad verdisettingen i det hele tatt kommenteres politisk.

Stephen Mnuchin ble onsdag kveld bekreftet som ny finansminister. Den tidligere Goldman Sachs-toppen har offentlig vært mye mer varsom i sine uttalelser om dollaren enn Trump. I høringene i Senatet for å bli godkjent sa Mnuchin at han mener det er viktig med «en sterk dollar på lang sikt»

Advarer mot valutakrig

Ulrich Leuchtmann, analytiker i tyske Commerzbank, advarer kundene:

«På med sikkerhetsbeltene for en valutakrig som kan bli stygg», skriver han i et notat etter Navarros angrep på Tyskland og euroen.

Men Trump har på ett område vært varsom etter at han ble president. Han har ikke gjentatt påstandene fra valgkampen og offisielt erklært Kina som en «valutamanipulator».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.