Kronstad, 2-roms hageleilighet - TAR IKKE MOT FLERE NYE HENVENDELSER. Slik så annonsen til Dag Stenvoll ut kort tid etter han hadde lagt den ut på Finn.no. Det har blitt mer press i utleiemarkedet i Bergen etter at spente studenter fikk vite om de hadde kommet inn på høyere utdanning eller ikke. Nå skal de som har ventet på positiv tilbakemelding fra studiestedet ut på markedet i Bergen.

Etter 20 timer hadde Stenvoll mottatt over 50 henvendelser på den 52 kvadratmeter store leiligheten 20 minutters gange utenfor Bergen sentrum. Det holdt. Selv etter den tydelige beskjeden om at nok er nok, var det flere som tok kontakt.

- Det kom en del sånn passe desperate henvendelser etter at jeg hadde skrevet at jeg ikke tok i mot flere henvendelser. Det er trist å avvise så mange, sier Stenvoll.

Les undersaken: Slik får du napp i et trangt utleiemarked

Et problem
DN.no har tidligere skrevet at antallet utleieboliger har økt, og at det nå er leietakers marked. Dag Stenvoll tror imidlertid det er for få leiligheter på markedet som befinner seg i en prisklasse som er innenfor rekkevidde for studentlommebøkene.

- Det er et strukturelt problem, det er jo tydeligvis for få utleieboliger til en grei pris i Bergen. Det ligger en del ute, men prisene er høye. Det er ganske rått, sier Stenvoll.

Han innrømmer at leieprisen på 7800 kroner nok er litt under markedspris, men forteller at prisene har gått opp, og at han tidligere leide ut samme leilighet for 6000 kroner i måneden.

- For oss er dette en god pris, men jeg innser at vi nok kunne bedt om et par tusen mer. Det viktigste for oss er at vi får ordentlige leietakere som ønsker å bo her over tid, sier Stenvoll.

Sliter med å få kontakt
Boligrådgiver Sara Wæhle i boligrådgivningsprosjektet Bergenstudenten mener heller ikke at det kryr av prisvennlige utleieboliger i Bergensområdet.

- Inntrykket vårt er at det er mye dyrt. De fleste vil bo midt i sentrum, så da blir det knapt med boliger, og det er det ganske mye høyere priser. Studentene betaler for mye i forhold til hva de får, sier hun.

Få prisgunstige utleieboliger gjør at trykket blir ekstra høyt på leilighetene som matcher studentøkonomien. Wæhle forteller om mange fortvilte studenter som ikke når frem til verken visning eller kontraktinngåelse.

- Det er mange som ikke får kontakt med utleierne fordi mange bare svarer på et par av henvendelsene de får når de mottar så mange, sier Wæhle.

Lange køer
Hos Studentsamskipnaden i Bergen (SIB) er kapasiteten utvidet med 727 nye plasser. Allikevel er ventelisten på studentboligene økende.

- Det er 600-800 personer på venteliste, forteller kommunikasjonsrådgiver i SIB, Anders Hønsi.

Han forteller om et skikkelig søknadstrykk på samskipnadens studentboliger etter at svarene fra Samordna Opptak kom.

- Det virker som om det bare stiger jevnt og trutt fremover nå, sier Hønsi, som anbefaler studenter å prøve seg på det private markedet.

- Alt vi har er fullt, sier han.

Les også:
- Man må ofte gå ned i pris
- Dette bygget sikrer hele borettslaget superlave felleskostnader (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.