Det er flere boliger til leie, og færre kommer på visning. I år blir det neppe kaostendenser i utleiemarkedet.

Toroms på Jordal Terasse i Oslo. 54 kvadratmeter. Balkong og walk-in-closet. Med en leiepris på 11.500 kroner i måneden ville leietakerne normalt stått i kø. Det er ikke slik lenger.

Eiendomsmeglerfullmektig Kjetil Haavardstad Jacobsen i Utleiemegleren står med prospektet i hånden i den tomme leiligheten. Visningstiden er over. Dette er den andre visningen som er holdt. Fire kom, kun én meldte sin interesse.

- Normalt ville det vært minst 15-20 stykker på en visning som dette nå, men det er så utrolig mye ledig i markedet, forteller Jacobsen.

Han holder visning for en kollega som er ansvarlig for leiligheten.

- Det er vanskelig å få folk på visning nå, og man må ofte gå ned i pris for å få folk interessert. Jeg ville nok satt prisen på denne til under 11.000 kroner, sier han.

- Dannet og ryddig
- Det kommer til å bli ganske dannet og ryddig, hvor de som virkelig har lyst på en bolig kommer til å få det. Det kommer også til å bli en del skuffede utleiere som ikke får prisene de hadde drømt om, forteller kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.

Han følger nøye med på utleiemarkedet, og ser at ting har endret seg nå frem mot årets høysesong i utleiemarkedet.

- For det første har vi jo gjennom lang tid målt antall ledige boliger på Finn.no, det er rekordhøyt i år. I tillegg så registrerer vi lavere snittpriser på månedsleien og meglerne melder om færre personer på visning, sier Farmakis videre.

Leietakers marked
Utleiemarkedet er på god vei inn i høysesongen, men desperate leietakere lar vente på seg.

- Det er første gang på veldig mange år at vi tør å si det så tydelig. Det har vært kaotisk, og vi har hatt noen juli-måneder som har vært helt forferdelige for enkelte grupper, men nå ser det ut til å snu, forteller Farmakis.

Er du på jakt etter et sted å leie, kan du dermed nyte solen og senke skuldrene litt ekstra denne sommeren.

- Leietakerne kommer til å få det greiere. Det blir mer å velge mellom og ikke fullt så høye priser som man fryktet, sier Farmakis.

Han forteller at mye av endringen i utleiemarkedet kommer av at flere nybyggprosjekter har blitt ferdigstilt i løpet av 2012 og 2013.

- Flere av de som tidligere har leid bolig har da fått kjøpt, noe som også reduserer etterspørselen, sier han.

Tips oss om saker fra boligmarkedet!

1000 kroner billigere i måneden
Ved Utleiemegleren siste telling var det 6000 boliger til leie i landet som møter deres krav om å være ”godkjent for varig opphold”.

- På samme tid pleier dette tallet typisk å ligge på rundt 4500, sier Farmakis.

Det betyr at etterspørselen blir fordelt på flere boliger, slik at prisen går ned.

- Jeg anslår at en toroms leilighet skal ned mellom 500 og 1000 kroner i måneden, og det er en betydelig sum for en studentøkonomi det, sier han.

Siste utleieprisoversikt fra Utleiemegleren for juni 2013 viser at det i denne måneden i snitt kostet 8.528 kroner per måned å leie en 1-roms leilighet i Oslo. Dette er en oppgang på 2,2 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 1,1 prosent.

I snitt kostet det 11 063 kroner å leie en 2-roms leilighet i Oslo i juni 2013. Dette er en nedgang på 0,7 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 1,4 prosent.

En 3-roms leilighet i Oslo koster nå i snitt 14 183 kroner å leie i måneden. Dette er en oppgang på 0,9 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en oppgang på 2,0 prosent, ifølge Utleiemegleren statistikk.

Svakt i juni
Også i andre selskaper som driver med utleieformidling merkes den noe spesielle sesongen.

- Vi leier ut og forvalter rundt 1700 boliger i Oslo og Akershus. Juni var noe svakere enn det vi hadde forventet. Men vi har fått en veldig god start på juli, forteller daglig leder Espen Tytlandsvik i Leiebolig Utleie AS.

Han har imidlertid ikke merket noe endring i utleieprisen så langt.

- Vi har merket nå på de ti første dagene juli at vi har fått en vesentlig sterkere start på måneden. Vi har ikke merket noe på leiepris ennå, men i juni måtte vi bruke mer tid enn vanlig på å få avtalen i havn, og vi har leid ut færre boliger enn normalt for juni, forteller han og legger til at dette er en naturlig konsekvens av at det er flere ledige boliger i markedet.

Les mer om bolig:
- Undervurderer risikoen i boligmarkedet

Boligjakt i verdens dyreste feriestrøk

Mener renteoverraskelse vil gi prisoppgang og hetere budrunder

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.