– Venstre har gått tilbake, vi har ikke hatt et særlig godt valg, men det er et flertall som syns at Danmark skal ha en ny regjering, sa han i en tale til partifeller natt til fredag.

– I kveld har vi fått en mulighet, men kun én mulighet til å ta lederskap, og det er jeg beredt til å ta på meg, sa Venstre-lederen.

– De kommende dagene vil vise om det er mulig å skape flertall for en politisk plattform som bringer Danmark av gårde i riktig retning, og som Venstre kan ta ledelsen for, sa han.

Hengende over skulderen

Vel vitende om at det kan bli vanskelig å regjere med valgets store vinner Dansk Folkeparti hengende over skulderen, benyttet Løkke nattens tale til å invitere opposisjonen til samarbeid.

Venstre-lederen benyttet samtidig anledningen til å takket avtroppende statsminister Helle Thorning Schmidt for å ha gjort det samme i løpet av sin regjeringstid.

– Det skal statsministeren ha, at det de siste tre og et halvt år er gjort mye over midten av dansk politikk. Det har både hun og vi æren for, sa han.

Trepartssamarbeid

Løkke lovet videre på holde fast ved det han kaller den danske modellen og arbeide for å få tusenvis av trygdemottakere inn i arbeidsmarkedet.

– Vi skal holde fast ved den danske modellen, slik at vi ikke blir truet av sosial dumping, sa han.

– Det krever et bredt samarbeid her på Christiansborg. Det vil Venstre gjerne stille seg i spissen for, men det krever også samarbeid ut over Christiansborgs grenser, sa Løkke.

– Vi skal derfor kalle inn til trepartsforhandlinger om vi kan danne ny regjering, som fortsatt holder muligheten åpen for at dette ikke blir utfallet av torsdagens valg.

– Jeg forsøker å være ydmyk i forhold til det resultatet vi fikk her i kveld. Nå må vi først se om jeg virkelig blir statsminister, sier han.

Valget i Danmark
DN´s kommentator Kjetil Widenswang rapporterer om vaget fra København.
01:05
Publisert:
 

Les også:
Valutasmell for Wenaas
- Hva skal du gjøre når du er ferdig å sjekke jobbannonsene for dagen?
Eventyrlig år for Collier (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.