David Cameron fortsetter som britisk statsminister. Valgdagsmålingen som ble offentliggjort 23.00 norsk tid i Storbritannia viser et solid flertall for det konservative regjeringspartiet, med 316 representanter (av 650) mot 239 for opposisjonspartiet Labour.

Valgdagsmålinger er usikre i et system med enmannskretser, men avstanden mellom høyre- og venstresiden er langt større enn de siste dagenes meningsmålinger, som har vist jevnt løp mellom de to største partiene. Selv om Labour tar mandater når den virkelige opptellingen begynner, skal det svært mye til før de innhenter det som virker som en solid forsprang.

Den konservative har, ifølge målingen, gått svakt frem siden forrige valg i 2010, mens Labour har gått tilbake. Den store vinneren er det skotske nasjonalistpartiet SNP, som kan få over 50 representanter i parlamentet. Taperen er det liberaldemokratiske partiet, som sitter igjen med beskjedne 10 representanter.

Det konservative partiet har ikke rent flertall - ifølge valgdagsmålingen mangler de 10 representanter. De kan imidlertid regne med støtte fra irske unionister og sannsynligvis liberaldemokratene, som er koalisjonspartnere i dagens regjering.

Selv om resultatet skulle utjevne seg i løpet av natten, skal det ekstremt mye til før Labour-leder Ed Miliband vil erklære seg som vinner. Han trenger uansett støtte fra det skotske nasjonalistpartiet, og med vesentlig færre representanter enn de konservative vil det gi et politisk legitimitetsproblem.

Det sannsynlige resultatet vil utløse seriøs politisk sjelegranskning i Labour. Partiet vant tre valg på rad under ledelse av den sentrumsorienterte Tony Blair, men valgte for fem år siden Ed Miliband som leder. Han tilhører venstresiden i partiet, og vant oppgjøret med hårfin margin mot sin egen bror David - en sentrumskandidat. Nå er det etter all sannsynlighet over og ut for Ed.

Blant forklaringene til Labours sannsynlige nederlag er en økonomi i opptur under administrasjon av de konservative, frykten for at de skotske nasjonalistene skulle få altfor sterk innflydelse over britisk politikk og Ed Milibands angivelige manglende lederegenskaper.

Lahlum tviler på flertall for dagens regjering  

Les alt om valget i Storbritannia her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.