- Jeg tror det er mer sannsynlig at vi går til 9,50 enn at vi går til ni blank, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.

Onsdag handles en euro til 9,26 kroner. Wilhelmsen ser for seg at kronen vil svekkes til et nivå på rundt 9,50 kroner for en euro før jul.

Han mener det er tre forhold som kan bidra til en slik utvikling:

  • Kronen har hatt en tendens til å gå svakere i årets tre siste måneder
  • Kronen har holdt seg stabil de siste ukene, tross markert nedgang i oljeprisen
  • Rekken av svake indikatorer for utviklingen i norsk økonomi vil bare fortsette å vokse i månedene som kommer

Wilhelmsen mener fallhøyden rett og slett nå er større enn potensialet for ytterligere styrkelse.

Etter en svært urolig periode i forbindelse med Norges Banks overraskende rentekutt i slutten av september, har kronen holdt seg uvanlig stabil de siste ukene. Kronen ble kraftig svekket i etterkant av kuttet, men styrket seg senere gradvis i takt med oljeprisen.

Sesongmessig svak periode

De siste ukene har oljeprisen imidlertid falt tilbake uten at vi har hatt en tilsvarende korrigering ned i kronen, påpeker Wilhelmsen.

- Gitt oljeprisutviklingen så kunne jeg sett for meg enda større utslag, sier Wilhelmsen.

Dette mener han i seg selv skaper fallhøyde for kronen i det helt korte bildet. Samtidig minner han om at kronekursen i seks av de ti foregående årene har svekket seg i løpet av årets tre siste måneder.

- Sesongmessig er dette en veldig dårlig periode for kronen, sier Wilhelmsen.

- Det er vanskelig å peke på hvorfor, men slik har det i hvert fall vært, legger han til.

(saken fortsetter under grafen)

 

Utelukker ikke kollaps

Selv om han ikke har særlig tro på det, vil han ikke utelukke muligheten for en ny kollaps lignende den som kom etter at Norges Bank overraskende kuttet renten 16. desember ifjor.

- La oss ikke håpe det, men man skal ikke utelukke noen ting, sier Wilhelmsen.

Den dagen hadde kronen den den største bevegelsen mot euro noensinne. På et tidspunkt ble euroen handlet til 9,88 kroner, en svekkelse på over 60 øre sammenlignet med dagen i forveien.

Wilhelmsen tror imidlertid ikke Norges Bank kommer med et ytterligere rentekutt i desember i år. Og han minner om at situasjonen ifjor var en tilnærmet «perfekt storm for kronen»: Et overraskende kutt kombinert med den kraftige nedgangen i oljeprisen, samt at det kraftige fallet i russiske rubler smittet over på andre oljevalutaer, inkludert den norske.

Ser sesongvariasjon

Også sjefstrateg Erica Blomgren i SEB mener det er indikasjoner på at kronen sesongmessig svekkes i årets tre siste måneder. I en rapport fra forrige uke peker hun på at utviklingen de fem siste årene viser at kronen typisk svekkes i oktober og november, før den korrigerer noe sterkere i desember.

- Selv om det ikke er fullstendig overbevisende, indikerer det en svak krone mot de siste månedene i 2015, skriver Blomgren i rapporten.

Hun tror i likhet med Wilhelmsen at kronen vil svekkes fra dagens nivåer og anslår at en euro vil koste rundt 9,50 kroner ved utgangen av året.

- Oppsving mot de høyeste nivåene fra desember ifjor på rett under 10,00 kan imidlertid ikke utelukkes med tanke på nedsiderisikofaktorene i oljeprisen ved inngangen til første halvår 2016, skriver Blomgren.

Hun tror imidlertid slike oppsving vil være kortvarige og mener nivåer på 9,40 til 9,50 kroner vil være attraktive for kjøp av norske kroner.

Les også:

Norsk oljeteknologi til himmels på Nasdaq-børsen

Asia i dag: - De er for optimistiske

Se DNtv:  Dette ble årets vinner av DNs firmabiltest

Årets vinner, Peugeot 308
Peugeot 308 er vinner av årets viktigste firmabiltest
01:09
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.