Amerikanske dollar styrkes markert mot norske kroner onsdag. I skrivende stund koster dollaren 8,95 kroner.

Tidligere på dagen ble dollaren handlet så høyt som 8,96 kroner, noe som er det dyreste nivået siden februar 2002.

Dollaren er blitt styrket på bred basis denne uken og dollarindeksen, som måler den amerikanske valututaen mot en kurv av andre store valutaer, nådde tirsdag det sterkestse nivået på en måned.

Renten på vei opp

Dollarstrykelsen settes i sammenheng med at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve har planer om å øke renten ytterligere i år. I desember ifjor ble renten satt opp etter nøyaktig syv år med uendret rente nær null.

Medlemmene i sentralbankens pengepolitiske komite har selv antydet at renten vil bli hevet totalt fire ganger i løpet av året, som tilsvarer en renteøkning på ett prosentpoeng.

Samtidig peker utsiktene for rentene mange andre steder, inkludert her hjemme i Norge, i motsatt retning. Sentralbanksjef Øystein Olsen og de andre medlemmene i Norges Banks hovedstyre lot være å kutte renten i desember, men Olsen gjorde det samtidig klart at han er klar til å kutte renten allerede ved neste anledning, på rentemøtet i mars i år.

- Det er ikke noen meningsfull måte å beskrive usikkerheten på og derfor vil jeg ikke nøyaktig tallfeste dette nå. Men ja, jeg kan si det slik at det er en sannsynlighetsovervekt for at renten vil bli satt ned når vi kommer til vårt marsmøte, gitt vår rentebane og gitt utsiktene slik vi nå ser det, sa sentralbanksjefen den gangen.

Kronen svekkes mot flere

Dollarstyrkelsen denne uken kan også være blant årsakene til at oljeprisen faller tilbake til det laveste nivået på 11 år onsdag formiddag.

Oljeprisfallet kan samtidig være medvirkende til at kronen svekkes på bred basis mot de største valutaene onsdag formiddag:

  • En euro koster i skrivende stund 9,60 kroner, noe som er rundt 0,3 prosent mer enn tirsdag kveld
  • Et pund koster 13,10 kroner, også det er en svekkelse på rundt 0,3 prosent siden tirsdag kveld
  • 100 svenske kroner koster 104,08 norske, noe som innebærer en svekkelse på rundt 0,4 prosent mot svenskekronen siden tirsdag kveld

Les også: Slik svarer Uber-sjefen om avskilting

Lager godlyder over svak krone

Asia i dag: Spår gjeldskrise og børsfall i 2016

Se DNtv:

Verdensmester i kaffekunst Tim Wendelboe forteller hvordan du gjenkjenner en kvalitetskaffe:

Verdensmester i kaffekunst Tim Wendelboe forteller hvordan du gjenkjenner en kvalitetskaffe
Kaffe er ikke bare kaffe.
02:46
Publisert:
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.