Usikkerheten rundt situasjonen fortsetter å tynge sentimentet i rente- og valutamarkedet tirsdag. Markedet fokuserer på møtet blant finansministrene i eurosonen og rentemøtet i Federal Reserve senere i uken.

Zew-indeksen, som viser forventningene til investorer og analytikere har til tysk økonomi, ventes å falle i juni til 37,3 poeng fra 41,9 poeng i mai, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Danske Bank Markets venter et fortsatt fall i indeksen, på linje med nedgangen i aksjemarkedet og fallet i Sentix-indeksen. De tyske nøkkeltallene var gode i starten av andre kvartal, og en bedring i forventningskomponenten av indeksen tror Danske-økonomene vil gi en et signal om at fremgangen har fortsatt på starten av sommeren.

Optimismen i ferd med å avta

Handelsbanken Capital Markets viser til at alle sentimentsindikatorene for den tyske økonomien har falt siden mai.

«Selv om økonomisk sentiment i Tyskland fortsatt er på et rimelig høyt nivå og forenlig med at den økonomiske veksten tar seg opp, tilsier utviklingen over de siste månedene at optimismen er i ferd med å avta», heter det.

Federal Reserve starter i dag sitt to dager lange rentemøte.

Japanske yen faller tilbake tirsdag etter sentralbanksjef Haruhiko Kuroda sier at uttalelsen forrige uke om at «det er vanskelig å si at realvalutakursen faller videre» ikke refererte til den nominelle valutakursen.

- Kuroda tydeliggjør at han forrige uke snakket om den effektive realvalutakursen, og at han ikke mente at folk skal trekke implikasjoner til hva det betyr for den nominelle valutakursen, sier strateg Joseph Capruso i Commonwealth Bank til Bloomberg News.

Svakheten sprer seg

Rentemarkedet er i bred «risk-off»-modus ettersom nyhetene rundt Hellas fortsetter å tynge markedet, skriver Danske Bank Markets. Svakheten har nå spredd seg til semi-kjerne-landene i eurosonen, som Frankrike, Belgia og Nederland.

«Etter vår mening, gir disse bevegelsene store muligheter med risikosentimentet er dårlig og usikkerheten er høy før eurogruppemøtet på torsdag», skriver Danske Bank.

Barclays skriver i en oppdatering tirsdag at euro-norske-krysset fortsatt virker litt overkjøpt, og at rentemøtene denne uken blir viktig for valutamarkedet.

Kronen svekket

Kronen er mandag morgen svekket med om lag en halv øre mot euro, til 8,7530, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs mandag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med rundt fire øre til 7,7421.

Euro er svekket til 1,1312 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1283 dollar i New York mandag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet mandag på 1,757 prosent, mot 1,793 prosent fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Oslo Børs åpner ny markedsplass

- Kan se oppbemanning kort tid etter at nedbemanningen er ferdig

Statoil bekrefter: Inntil 2000 må gå innen utgangen av 2016

Se DNTV: - Blir et finansielt ragnarok hvis de misligholder gjelden sin

- Blir et finansielt ragnarok hvis de misligholder gjelden sin
DNs Bård Bjerkholt om situasjonen i Hellas.
03:14
Publisert: