Mandag fikk kronen først svært hard medfart, før den igjen styrket seg markert mot flere av de store valutaene i verden.

Kronen er markert styrket sammenlignet med mandagens svakeste nivåer mot euro. Grafikk: Infront
Kronen er markert styrket sammenlignet med mandagens svakeste nivåer mot euro. Grafikk: Infront
Store bevegelser i oljeprisen var bakgrunnen for de store utslagene i den norske valutaen. Oljeprisen svingte voldsomt etter at flere av de store oljeprodusentene i verden ikke klarte å bli enige om en produksjonsfrys i helgen.

Økt kroneinteresse

I løpet av mandagens handel svekket kronen seg rundt ni øre mot euro, før utviklingen snudde.

- I fravær av andre nyheter er det oljeprisen som er driveren av kroner for tiden, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i morgenrapporten fra Nordea Markets tirsdag.

Akkurat nå koster en euro 9,2666 kroner. Dette er faktisk mindre enn før Doha-forhandlingene startet i helgen.

Også den importvektede kronekursen er styrket siden fredag.

- At oljeprisen har hentet seg inn igjen er en forklaring. I tillegg synes den generelle kroneinteressen å være økende, skriver analytikerne Camilla Viland og Jeanette Strøm Fjære i morgenrapporten fra DNB Markets tirsdag.

Bedre risikoappetitt

Kontrakten for nordsjøoljen Brent med levering neste måned handles tirsdag morgen til 43,33 dollar etter å ha vært handlet ned mot 40,50 dollar mandag. Oljeprisen er nå rundt enn dollar lavere enn de sterkeste nivåene før helgen.

- Det at oljeprisen ikke falt mer har roet nervene i markedene, skriver Viland og Fjære.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets peker også på at stemningen er bedret i internasjonale markeder - og at dette gir seg utslag i valutamarkedene.

- Ettersom oljeprisen har krøpet opp mot 43 dollar per fat i løpet av natten har også risikoappetitten økt i de asiatiske aksjemarkedene. Tradisjonelle råvarevalutaer som australske dollar og new-zealandske dollar har også styrket seg mot den amerikanske dollaren, mens japanske yen har falt, skriver Hov i morgenrapporten fra meglerhuset.

En euro koster i skrivende stund 9,2666 kroner, rundt 12 øre mindre enn på de svakeste nivåene mandag.

En dollar koster 8,1727 kroner, rundt 15 øre mindre enn på de svakeste kronenivåene mandag.

Følg utviklingen i valutamarkedene med DN Finans

Les også:

- En ganske betydelig forstyrrelse i produksjonen  

Asia i dag: Ny smell i Kina? Økende risiko for mislighold  

Sinte Trump-velgere frykter "korrupsjon"
Donald Trump-velgere frykter at mangemilliardæren vil tape nominasjonsvalget på grunn av triksing med valgreglene. Det gjør Steve Shaw i Syracuse i delstaten New York forbannet.
02:08
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.