Gode amerikanske jobbtall bidro fredag til å sende både Wall Street og amerikanske dollar opp fredag. Dollaren styrket seg markant mot alle andre valutaer som følge av at markedsaktørene venter en raskere renteoppgang i USA enn tidligere antatt.

Den laveste arbeidsledigheten siden før finanskrisen ble innledet for seks år siden sendte dollaren over 6,50 kroner. Det er én krone høyere enn ved inngangen til fjoråret.

- På vakt

Senior valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets har hatt et seksmåneders dollarmål på 6,65 kroner. Det nærmer seg, påpeker han.

Nils Kristian Knudsen, Handelsbanken.
Nils Kristian Knudsen, Handelsbanken. (Foto: Øyvind Elvsborg)

- Vi tror at dollaren vil holde seg sterk og vil ha utsikter til å holde seg sterkere fremover. Men på kort sikt har det gått mye og hurtig, og man skal også være litt mer på vakt fordi det kan komme en korreksjon, sier Knudsen til DN.

Dollartemaet har vært styrket som følge av et svekket Europa.

Må se nye forventninger

Selv om Den europeiske sentralbanken skuffet litt på torsdagens rentemøte så ligger det likevel i kortene at man er ganske nære på å gjøre ytterligere grep, hvis korttidsstatistikken for inflasjon og inflasjonsforventingene blir svakere, ifølge strategen.

Mye er imidlertid allerede priset inn, påpeker han.

- Spørsmålet er om den relative utviklingen mellom USA og Europa blir enda sterkere. Det kan bidra til at dollaren holder seg sterk og styrker seg videre, men da tror jeg etterhvert at det må komme inn en del nye forventninger enn det som ligger inne, sier Knudsen.

Demper oljefallet

Dollarstyrkelsen er dårlig nytt for nordmenn som planlegger storbyferie i byer som New York og Miami.

På den annen side styrkes konkurranseevnen til norske eksportvarer samtidig som at noe av brodden tas av oljeprisfallet, som slår direkte inn på landets oljeinntekter.

- Det bidrar til å dempe den negative effekten og sånn sett er det bra for oss, sier Knudsen.

Ledighetsfall

Den amerikanske økonomien skapte 248.000 nye arbeidsplasser utenom landbruket i september. Det var godt over de 415.000 jobbene ekspertene hadde ventet på forhånd.

Kanskje mer overraskende var at arbeidsledighetsraten falt under seks prosent for første gang siden 2008. Ledigheten har ligget på 6,1 prosent, som også var forventningen i september, men var ned til 5,9 prosent.

Handelsbanken-strategen mener nyhetene bekrefter det man har sett det siste halve året om god sysselsettingsvekst i USA. På den annen side er det en tankevekker at det ikke kommer flere inn i det amerikanske arbeidsmarkedet, påpeker han.

- Man er tilbake på sporet igjen, i hvert fall med sysselsettingsveksten jevnt over 200.000 i snitt, sier Knudsen.

- Lavt lønnspress

Samtidig har Fed vært opptatt av at man ikke stirrer seg blind på ledighetsraten, men at man vurderer en rekke indikatorer for å se på presset i amerikansk økonomi. Sålangt i år har lønnsveksten i USA holdet seg under to prosent, påpeker stategen.

- Sysselsettingveksten skapes i de sektorer der det er lavt lønnspress. Man kan si at når lønnsveksten og momentet i inntekstveksten har avtatt betydelig så innebærer det at saken svekkes for dem som ønsker å sette opp renten tidligere, sier han.

Dollaren reagerte umiddelbart på nyheten og bikket 6,50 kroner. Sist den gjorde det var for fire år siden, nærmere bestemt 24. juni 2010.

Gårsdagen styrkelse bidrar til at dollaren har styrket seg 7,72 prosent mot norske kroner så langt i år.

Brøt 95 dollar

Dette skjer samtidig som at oljemarkedet er i sterk endring. Oljeproduksjonen tyter ut i USA og fra kartellet av oljeproduserende land (Opec), samtidig som at etterspørselen faller tilbake i Kina, og et fortsatt svekket Europa.

Les også: - Vi har gått fra tomme oljekamre til at det flyter over

Kombinert med sesongmessig svakere etterspørsel da flere amerikanske oljeraffinerier stenges for vedlikehold, har dette sendt oljeprisen i fritt fall.

Denne uken brøt et fat nordsjøolje under 95 dollar for å ende uken på 92,3 dollar, som er det laveste siden 28. juni 2012.

De siste tre månedene er prisen på nordsjøolje ned nær 17 prosent, som også er status sålangt i år. Således bidrar en sterkere dollar til å dempe fallet i oljeinntektene.

Les også:
Fly- og bankdrevet opptur på Wall Street