Økonomene i meglerhuset Nordea Markets tror kronen kommer til å gå sterkere fremover enn de tidligere har lagt til grunn. Bakgrunnen er at de nå tror Norges Bank fremover kommer til å være mindre aggressiv i forsøkene på å holde kronen svak.

Før året er omme kommer derfor euroen til å koste mindre enn ni kroner, ifølge en oppdatering fra meglerhuset onsdag. Det vil i så fall bety de sterkeste nivåene for kronen siden august ifjor.

Nordeas nye kroneprognose:

 

Rentekutt først til høsten

Nordea Markets tror nå at Norges Bank venter til høsten med å kutte renten igjen. Tidligere ventet de at renten ville bli kuttet allerede i juni.

Rente- og valutaprognosene blir endret etter at Norges Bank i midten av mars la frem en rentebane som antyder at det kun er 33 prosents sjanse for et juni-kutt og 100 prosent sjanse for kutt i september.

Dessuten er den nye rentebanen ifølge Nordea-økonomene langt mindre følsom overfor overraskelser. Styringsrenten er nå bare et halvt prosentpoeng unna null, noe som har ført til at endringer i forutsetningene for rentebanen gir langt mindre utslag enn tidligere. Sentralbanksjef Øystein Olsen har også understreket dette poenget.

- Norges Banks signaler betyr at kronen må styrkes svært mye eller at utsiktene for økonomien må forverres betydelig for at renten kuttes i juni, skriver analytikerne Erik Johannes Bruce, Olke Håkon Eek-Nielsen, Gaute Marius Langeland og Kjetil Olsen i oppdateringen fra Nordea.

Svarer mindre på kronestyrkelse

Norges Banks nye holdning åpner også for at kronen nå kan styrkes en del før sentralbanken reagerer, argumenterer de.

- Rentebanens reduserte følsomhet for overraskelser betyr også at Norges Bank vil svare mindre på kronestyrkelse. Før dette ville vi forventet at den ville kjempet mot en relativt beskjeden styrkelse, men nivået der sentralbanken tar grep synes å være lengre unna, skriver Nordea-økonomene.

Dette gir større rom for kronestyrkelse enn tidligere, argumenterer de. 

- Legg i tillegg til at senere rentekutt i seg selv taler for en sterkere krone og vi finner det rimelig å senke vår prognose for kronen mot euro, skriver økonomene.

- Betydelig undervurdert

Også DNB Markets venter sterkere krone det neste året.

- Kronen er fremdeles betydelig undervurdert på nåværende nivåer, skrev økonomene i DNB Markets i en oppdatering forrige torsdag.

Der listet DNB-økonomene opp tre hovedargumenter for at kronen skal gå sterkere fremover:

  • Meglerhuset venter oppgang i oljeprisen og at dette vil veie tyngre en svake nøkkeltall og rentekutt fra Norges Bank
  • Meglerhuset venter økt global risikoappetitt fremover, noe som bør føre til at markedsaktørene igjen retter oppmerksomheten mot verdsettelse og dermed bane vei for en sterkere krone
  • Meglerhuset venter at spekulativ og kommersiell etterspørsel etter kroner vil ta seg opp

- Etter hvert som oljeprisene henter seg inn fra den siste tidens bunniåver, forventer vi at dette vil trumfe svake nøkkeltall som reflekterer ringvirkningene av den oljedrevne nedturen og ytterligere lettelser fra Norges Bank, skriver DNB Markets-økonomene.

Høyere oljepris vil dessuten også føre til at den spekulative interessen rundt kronen vil øke, ettersom høyere oljepris reduserer risikoen for en resesjon i norsk økonomi, argumenterer DNB-økonomene.

DNBs kroneprognose

Følg markedene med DN Investor

Les også:

SVT: Nordea lånte milliarder til kasakhstansk oligark

Island våkner til full forvirring

Cruz knuste Trump

Vi har én ting å utsette på denne bilen
BMWs folkelige ladbare hybrid er her endelig, og den er et særdeles gunstig kjøp.
02:14
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.