Midt i vinterkulden opplever USA på mange måter en mild, finansiell vår.

Fredag klatret dollaren til sitt høyeste nivå på fem år, børsene satte nye rekorder, mens statsobliasjonene falt som et sikkert tegn på en styrket økonomi.

Det skriver Bloomberg News.

Mye av årsaken til dette er de amerikanske sysselsettingstallene, såkalte "non farm payrolls", som i november nådde sitt høyeste nivå siden 2012, ifølge finansnettstedet Marketwatch.

Antallet sysselsatte steg med 321.000, og tok de aller fleste analytikerne på sengen. På forhånd var det ventet 230.000 nye jobber.

Dette styrker troen på at den amerikanske sentralbanken vil sette opp renten raskere enn tidligere antatt.

Den norske kronen har svekket seg betraktelig i løpet av fredagen. Klokken 05.00 om morgenen måtte du betale 7,06 kroner for én dollar. Ti timer senere, klokken 15.00, måtte du ut med 7,17 kroner for den samme dollaren. I kveld handles dollaren til rundt 7,13 kroner.

Kl.11.30 kostet en euro 8,85 kroner. Timer tidligere, klokken 05.00 måtte du gi 8, 73 kroner.

De amerikanske børsene gjenspeilet den nye populariteten hos investorene.

Alle de tre tonangivende indeksene var positive gjennom hele handelsdagen.

- Det var en fantastisk arbeidsrapport, med økning i alle sektorer. Det var et antall som Wall Street ikke var forberedt på. Markedet liker ikke overraskelser. Det var et salgspress, men tallene var rett og slett for gode til å selge på, uttalte sjefsstrateg Joe Kinahan i TD Ameritrade Holding Corp til Bloomberg.

 

LES OGSÅ: Italias kredittverdighet nedgraderes

Enighet om ny asylavtale  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.