Tenkt deg en langhelg til New York denne våren?

Da må du regne med å plusse på flere tusen kroner på reisebudsjettet ditt sammenlignet med hva du ville ha brukt på samme tid ifjor.

Mens dollaren i juni ifjor lå på 5,90, er den nå 8 kroner. Og da har i tillegg kronen styrket seg kraftig siden sentralbanksjefen igår tok hele markedet på sengen og droppet det ventede rentekuttet: Nå koster denne 8,40 kroner

Les også: Ekstreme utslag i kronen

- Ja, ferien blir dyrere for mange i år, i alle fall hvis du har tenkt deg til USA, Storbritannia eller Thailand. Her har det vært store utslag det siste året, og ingenting tyder på at dette vil endre seg mye frem mot sommeren, sier valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nilsen i Nordea til DN.

Thailand-smell

Thailand har blitt 30 prosent dyrere for nordmenn siden juni ifjor, pundet er opp 17 prosent - fra 10 til 12 kroner. Også svenskekronen og euro har styrket seg mot kronen, men her er ikke bevegelsene så store at du vil merke det mye på feriebudsjettet.

- Ifjor var 100 svenske kroner verdt 90 kroner, mot 93 nå, og euroen sto i 8,35 mot 8,60 i dag. Det er dollaren og pundet man merker det mest på, sier Eek-Nilsen.

Kronesvekkelsen mot flere store valutaer er del av en kraftig trend og noe som ikke forsvinner med det første, ifølge valutaanalytikeren.

Dollaren vil forbli dyr i flere år fremover, sier han.

- Dollaren holder seg sterk, og vi tror den vil ligge på 8 kroner også mot slutten av 2016. Så New York-turen blir neppe noe billigere med det første, sier Eek-Nilsen.

- Hva må til for at dollaren skal svekke seg mot kronen?

- Hovedfaktoren er oljeprisen. Lav oljepris betyr høy dollar. Hvis oljeprisen igjen skulle komme opp mot 120-130 dollar fatet, vil kronen gå sterkere mot dollar igjen, men med den oljeprisen vi har i dag, må vi regne med dyr dollar.

Reiser likevel

Valutaanalytikeren påpeker imidlertid at det er flere ferieland hvor du kan få mer for pengene i år enn ifjor.

- Har du tenkt deg til Argentina eller Russland, vil du merke at det har blitt mye billigere, sier Eek-Nilsen.

Likevel er det London og New York folk helst vil reise til i påsken, ifølge en undersøkelse reisesøksiden Momondo.no nettopp har gjort.

For selv om det er dyrt å være nordmenn i utlandet for øyeblikket, reiser stadig flere av oss ut av Norge i påsken.

London er nordmenns favorittreisemål, samtidig som populariteten til de søreuropeiske destinasjonene øker.

På Momondos liste over topp 5 søkte reisemål i påskeferien, ligger London helt øverst, etterfulgt av New York, Barcelona, Alicante og Paris.

- Nordmenn har fleksibilitet i arbeidslivet og generelt god råd. Dette kan føre til at flere nordmenn tar en utvidet påskeferie, sier Camilla Moe Bogen, markedssjef for Momondo i Norge.

Les også: - Tripadvisor påvirker hele lands turisme

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.