Kronen er et av meglerhusets SEBs toppvalg blant de ti store vestlige valutaene i verden, de såkalte G10-valutaene. Sammen med svenskekronen er nemlig norske kroner valutaen som meglerhuset tror vil ha sterkest utvikling på mellomlang sikt.

Sterkere krone betyr blant annet at både dollaren og euroen vil bli billigere fremover, ifølge meglerhusets ferske prognose: 

  • Om ett år vil en euro koste 8,80 kroner, mot rundt 9,30 kroner onsdag.
  • Dollaren vil ifølge prognosen koste 8,07 kroner på samme tid neste år, mot rundt 8,33 kroner onsdag.

Attraktivt priset

Kronen har fått hard medfart etter det kraftige oljeprisfallet de siste årene og ble ved årskiftet handlet på historisk svake nivåer.

Selv om den har hentet seg en del inn i takt med oljeprisoppgangen, mener meglerhuset kronen fremdeles er rimelig ut fra en langsiktig verdivurdering.

I en oppdatering denne uken skriver SEB-analytikerne at «utsiktene for kronen på mellomlang sikt er svært lovende».

- Pengepolitiske forventninger, oljeprisen og dens virkning på veksten forklarer hvorfor kronen fortsetter å handles på langsiktig attraktive nivåer mot de fleste valutaer, skriver Richard Falkenhäll og Carl Hammer i oppdateringen.

Olje og rente avgjør

Og både oljeprisen og pengepolitikken vil påvirke den videre utviklingen, mener de to.

- Korrelasjonen mellom kronen og prisen på råolje er fortsatt veldig høy. Der oljen går, går kronen.

- Basert på vår prognose om at oljeprisen har nådd bunnen og vil handle mellom 45 og 50 dollar fatet i år, har trolig også kronen nådd bunnen, skriver analytikerne.

Samtidig peker de på at utsikter til ytterligere rentekutt fra Norges Bank utgjør en risiko for at kronen kan gå svakere. Selv forventer SEB ytterligere ett kutt til 0,25 prosent på rentemøtet i september.

De understreker også at Norges Bank kan komme til å reagere om kronen styrkes for mye på kort tid.

- Sannsynligheten for en rentenedsettelse vil øke dersom kronen styrkes mye siden en svak krone er en sentral støtte til fastlandsøkonomien, skriver SEB-analytikerne.

SEBs kroneprognose

Kilde: SEB

Tror på sterkere dollar

Valutaanalytikerne i DNB Markets tror også på sterkere krone det neste året. Men analytikerne forventer at amerikanske dollar vil ha en enda sterkere utvikling enn kronen.

DNBs spådom er at kronen vil styrkes fra rundt 9,35 for en euro i dag til 8,80 om et år. Dollaren vil samtidig gå motsatt vei: En dollar koster i dag 8,35 kroner og vil koste 8,46 kroner om et år, ifølge meglerhusets prognoser.

- Vi forventer at appetitten på norske kroner vil begynne å ta seg opp hjulpet av stadig høyere oljepriser og at kronen fremdeles er undervurdert til tross for svakere fundamentale faktorer, skriver valutastrateg Magne Østnor og valutaanalytiker Camilla Viland i en oppdatering fra DNB Markets mandag.

Dollaren vil få et enda kraftigere løft de kommende 12 månedene, mener de:

- Forskjellig retning på pengepolitikken vil fortsette å favorisere dollaren. Vi venter at den neste renteøkningen fra Federal Reserve kommer i juli og at det kommer ytterligere en økning før året er omme, skriver valutaanalytikerne i oppdateringen.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Oslo Børs rett opp til ny årsbestenotering

Tror boligprisene i Sverige vil rase og dra med seg hele økonomien i fallet

Oljeprisen nærmer seg 50 dollar

Se DNtv:

Denne motorsykkelen er laget med en 3D-printer
Her blir verdens første 3D-printede motorsykkel avduket. Den har fått navnet Light Rider og er produsert av flyselskapet Airbus .
00:37
Publisert:

Ny episode av DN-podkasten «Finansredaksjonen»:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.