I fjor svekket den norske kronen seg markant mot de fleste valutaer.

Onsdag la SEB frem nye prognoser for kronekursen. Meglerhuset tror den norske kronen ved slutten av året vil ligge på omtrent samme nivå mot euro som i dag. Samtidig venter det at kronen svekker seg mot dollar.

Sendte kronen ned

Det var den markante avmatningen i norsk økonomi som sendte kronen nedover i fjor, mener sjefstrateg Erica Blomgren i SEB. Ifølge henne førte avmatningen til en mer «duaktig» pengepolitikk fra sentralbanken.

Dueaktig blir brukt for å beskrive en holdning der man heller i retning av en mer oppmykende pengepolitikk med lavere renter. Nå venter SEB at sentralbanksjef Øystein Olsen og de andre medlemmene i Norges Banks hovedstyre legger seg på en litt annen linje, men at dette vil ikke være nok til å bevege kronen kraftig.

- Vekstutsikter og pengepolitikk er avgjørende for utviklingen på valutamarkedet. Her venter vi oss ikke noe nytt fra Norges Bank, sier Blomgren.

- Veksten vil ta seg opp, men fortsatt være under trend. Alt i alt er det lite som tyder på at kronen skal gjeninnhente seg markant, sier hun.

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB.
Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB. (Foto: Gunnar Lier)

Svekket seg

Etter fjorårets svekkelse, har kronen den siste tiden styrket seg gradvis mot euro. Onsdag formiddag koster én euro 8,33 kroner.

Ifølge SEBs nye valutaprognoser vil euroen handles mellom intervallet 8,20 og 8,60 gjennom av året. Det vil i såfall bety at kronen på et tidspunkt vil være på sitt svakeste mot euro siden desember 2009.

Prognosen viser imidertid at kursen vil ende på  8,35 ved nyttår.

Meglerhuset tror samtidig dollaren, som onsdag handles til 6,04 kroner, skal opp mot en kurs på 6,50 i løpet av høsten og ende på 6,57 innen året er omme.

Aktørene mer positive

SEB har også spurt et de store norske aktørene i kronemarkedet - både finansielle institusjoner og bedrifter - om deres forventninger til året.

- Ut i fra undersøkelse har norske kroneaktører blitt mer positive til kronen. Man tror ikke lenger at Norges Bank kommer til å motvirke at kronen styrker seg - pengepolitikken er ikke lenger en negativ faktor for kronen, sier Blomgren.

Blomgren mener dette speiler at utsiktene for norsk økonomi har bedret seg etter nyttår.

- Det tror man kommer til å resultere i at Norges Bank holder styringsrenten uendret og at det ikke finnes noen grunn til at sentralbanken skal forsøke å svekke kronen, sier sjefstrategen.

- Med det i bakgrunn, er norske finansielle aktører noe overvektet i norske kroner.  De er i dag trygge på å kjøpe norske kroner, sier hun.

Undersøkelsen viser at aktørene selv tror på en krone rundt 8,20 mot euro ved slutten av året og at dollaren ender på kursen 6,20.

- Vi er vel noe mindre positive om norske kroner enn aktørene, påpeker Blomgren.

Les også på DN.no:

Verdensbanken spår svekket vekst for Russland

Fredriksen-aksje kan stige 60 pst.  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.