Dollar handles mandag morgen nær sitt høyete nivå på nesten syv år mot yen. En oppgangstrend av syklisk karakter ventes å vedvare.

Bakgrunnen er spekulasjoner om at den amerikanske sentralbanken nærmer seg en renteøkning, mens sentralbankene i Japan og Europa øker sine pengepolitiske stimulanser, skriver Bloomberg News.

Euro svekkes til et bunnivå mot dollar for de seneste to årene, blant annet i påvente av rentemøtet i Den europeiske sentralbank (ESB) denne uken.

- Vårt utgangspunkt er at dollar vil oppleve syklisk styrke fra nå og minst til utgangen av 2015. Fredagens kunngjøring fra den japanske sentralbanken var litt av en bombe, sier Sue Trinh, senior valutastrateg i Royal Bank of Canada i Hong Kong, til nyhetstjenesten.

Les: Japans sentralbank sjokkerer

Svake kinesiske innkjøpssjefindekser (PMI) bidrar til en blandet start i Asia mandag. En styrket dollarkurs bidrar dessuten til at oljeprisen igjen handles på nivået 85 dollar pr fat, skriver DNB i sin morgenrapport.

Banken fremholder at det mandag kommer PMI-indekser for industrien i eurosonen (endelige tall), Norge, Sverige, Storbritannia og USA (ISM).

Den viktigste er ISM-indeksen, som er ventet å holde seg om lag uendret på et fortsatt høyt nivå.

I tillegg til ESB-møtet er denne ukens høydepunkter rentemøtet i den engelske sentralbanken, og fredagens sysselsettingstall fra USA, skriver banken.

Kronen er mandag morgen styrket med rundt tre øre mot euro, til 8,453, sammenlignet med nivået ved stengetid for Oslo Børs fredag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med omlag én øre, til 6,767.

Euro er litt svekket mot dollar siden markedet i New York stengte fredag kveld, og handles rundt 1,249 dollar, mot 1,253.

10-års norske statsrenter endte fredag kveld på rundt 2,020 prosent, mot 2,022 foregående kveld.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.