- Til tross for lave renter er det mange som bekymrer seg for at de må bruke opp sparepengene sine. Noe av forklaringen ligger nok i at folk antar at svak krone og høyere priser vil påvirke innholdet i lommeboken, og mange innser at utenlandsferien blir dyrere i år enn ifjor, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

En ny undersøkelse fra Nordea viser at det som folk bekymrer seg mest for i 2015, er utsiktene i verdensøkonomien. Men hakk i hæl følger frykten for at sparepengene vil bli brukt opp. 42 prosent bekymrer seg for dette.

- Det er de yngste som bekymrer seg mest for sparepengene sine, og det henger nok sammen med at de yngre ofte har en noe mer sårbar økonomi, sier Reitan.

Dyrere feriekasse

Og det er ingen tvil om at årets ferie vil svi mer på pungen i år enn ifjor - i alle fall hvis du har tenkt å tilbringe sommerferien i et land som bruker euro, pund eller dollar.

Les også:

I juli 2014 kostet 1 euro 8,39 kroner. I dag: 8,56. Pundet har blitt en hel krone dyrere, fra 10,58 til 11,58 kroner, mens en dollar kostet 6,20 kroner i fjor sommer og så mye som 7,54 kroner nå.

Ingenting tyder på at mye vil endre seg det neste halvåret, ifølge valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

- Man må regne med svak krone en stund. Det neste halvåret vil ikke kronen styrke seg så mye, vi har fortsatt en del svake nøkkeltall i vente. Vi venter lavere økonomisk vekst, høyere arbeidsledighet og rentekutt fra Norges Bank, og selv om dette egentlig er priset inn i markedet allerede, har skuffende nøkkeltall en tendens til å føre til svakt kronesentiment, sier han til DN.

Mot pundet kan kronen styrke seg noe fremover, mot dollar og euro regner DNB Markets med at situasjonen vil holde seg ganske uendret.

- Så nordmenn må regne med dyrere ferie i år?

- Ja, man får mindre for pengene i mange land sammenlignet med ifjor sommer, sier Magne Østnor.

- Spar mer!

Generelt sett står det veldig bra til med norske husholdningers økonomi, og det er liten grunn til bekymring, påpeker forbrukerøkonom Elin Reitan.

Men mange burde hatt mer fokus på langsiktig sparing, understreker hun.

- Mens de unge bør ha fokus på å spare til startkapital til bolig og en buffer, kan de som er litt eldre med fordel ha fokus på blant annet å få ned gjeldsgraden på boligen, sier Reitan.

Les også: Du må belage deg på høyere priser

- Vi skal ikke tilbake til situasjonen vi hadde i fjor, vi skal til en ny normal  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.