8,36: Det var antallet kroner og øre man måtte ut med for én euro tidlig onsdag morgen.

8,45: Det var antallet kroner og øre man måtte ut med for én euro etter at SSB klokken 10 slapp sine tall for tilstanden i arbeidsmarkedet, den såkalte Arbeidskraftundersøkelsen.

Valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets mener det kraftige fallet er gjenkjennelig fra mønsteret man så mot slutten av fjoråret, da kronekursen svingte veldig på norske nøkkeltall. Onsdagens aku-tall viste en ledighet på 3,5 prosent i november i fjor. Konsensus hadde 3,3 prosent, mens DNB Markets hadde 3,4 prosent.

- Kronen har vært veldig volatil rundt nøkkeltallene, og særlig rundt aku-tallene. Det er nesten litt frustrerende, vi tolker verden annerledes, sier Østnor til DN.no.

LES OGSÅ: <i>Krever flere antiharryhandel-tiltak</i>

Utlendinger og maskiner
Østnor peker på at det er mye støy i aku-tallene, og at det er en etablert oppfatning om at Navs ledighetstall, som baserer seg på registrert ledighet, er en bedre indikator på utviklingen i arbeidsmarkedet.

- Det er slik at Norges Bank eksplisitt har sagt at de legger mindre vekt på aku-tallene, fordi tallene ikke speiler utviklingen i arbeidsmarkedet slik de, og vi, ser det, sier han.

Østnor peker på utenlandske valutainvestorer som årsak til den betydelige bevegelsen etter aku-talllene.

LES OGSÅ: DNs lesere bommet: Trodde på sterk krone

- Det er ikke nødvendigvis slik at utlendingene sitter med samme detaljkunnskap om nøkkeltallene, og særlig ikke maskinene som handler på overraskelser i nøkkeltall. Disse er programmert og da kommer det an på hvilken kunnskap man har når man programmer den, sier han.

Tror på kroneløft
Valutaanalytikeren forteller at kronen har styrket seg mot euro de siste to dagene, og at dagens fall er en reversering av de to foregående. På sikt tror han kronen nå vil styrke seg.

- Kronen skal bli sterkere i løpet av året. Vi tror kronen vil styrke seg tre prosent de neste 12 månedene til 8,10 mot euro, sier han.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.