Euro ligger torsdag morgen stabilt nær et toppnivå mot dollar for de seneste to ukene.

Bakgrunnen er onsdagens uttalelser fra den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi om at han har tillit til økonomien i eurosonen og at det ikke er nødvendig for sentralbanken å utvide sitt tilbakekjøpsprogram i obligasjoner, skriver Bloomberg News.

Euro steg med 3,2 prosent mot dollar i løpet av tirsdag og onsdag, den største kursoppgangen siden mars 2009.

Euro onsdag kveld mot de fleste andre hovedvalutaer, idet Draghi sa at inflasjonen i eurosonen vil begynne å akselerere i løpet av året.

Samtidig viste tyske 10-årsobligasjoner den sterkeste renteøkningen siden euro ble etablert som valuta, og kom opp på sitt høyeste nivå siden oktober.

-Det vi ser nå, er et ganske tydelig bevis på at QE (kvantitative lettelser) fungerer, og at inflasjonsforventningene beveger seg oppover. Euro ser ut til å ha oppnådd en viss tiltrekningskraft igjen, sier Chris Weston, sjefsstrateg i IG Australia i Melbourne, til nyhetstjenesten.

Sluttforhandlinger

Euro-oppgangen tilskrives også at Hellas er i sluttforhandlinger med sine kreditorer for å unngå mislighold av sin gjeld. Landets statsminister Alexis Tsipras var onsdag kveld i møte med presidenten i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker.

Nordea Markets sier i sin morgenrapport at en oppgang på 15 basispunkter i 10-års tysk stat i løpet av en drøy time er vanskelig å forklare ut ifra fundamentale forhold. Denne renten ligger nå på 88,2 basispunkter.

Renteoppgangen i Europa preget det norske markedet også med 10-års swap opp 14 basispunkter. De lange rentene steg mest, og spreaden mellom 10 og 5 år steg med 6 basispunkter.

«Over de siste to dagene har vi sett en betydelig oppgang i lange renter i Europa og Norge. Sell-offet vi så tidlig i mai kan åpenbart ikke avblåses enda. Volatiliteten i rentemarkedet vil trolig være høy fremover og risikoen på kort sikt ligger fortsatt på oppsiden. En eventuell nedgang vil trolig ta tid mens en videre oppgang kan være bratt», heter det i Nordeas morgenrapport.

Nordea mener at kronen ser svak ut på dagens nivåer, og tror det er potensial på nedsiden.

Kommersielle interesser kan være noe av årsaken til oppgangen som er registrert i EURNOK de siste dagene, og det er ifølge banken vanskelig å anslå når denne effekten er uttømt.

- Avløses av nedgang

DNB Markets venter at prisoppgangen i det norske boligmarkedet vil bli avløst av nedgang i løpet av året.

«Ifølge Eiendom Norge falt bruktboligprisene med 0,3 prosent fra april til mai, men steg med 7,5 prosent fra mai i fjor. Justert for normale sesongvariasjoner var prisene uendret i mai, mens vi hadde ventet en økning på 0,4 prosent», sier DNB Markets i sin morgenrapport.

Rentemøtet i Storbritannia er ifølge DNB Markets viktigste begivenhet på dagens makrokalender, men heller ikke herfra ventes endringer i politikken nå. Dessuten slipper SSB nye makroanslag for norsk økonomi, som hensyntatt stabiliteten i norske makrotall så langt i år ikke ventes å være særlig forskjellige fra anslagene i mars.

Kronen er torsdag morgen svekket med nesten fem øre mot euro, til 8,7544, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs onsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med to og en halv øre til 7,7654.

Euro er marginalt svekket til 1,1270 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1274 dollar i New York onsdag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet onsdag på 1,750 prosent, mot 1,609 prosent tirsdag.

 

Les også: - Innen 45 år kjører vi alle elbil

Asia i dag: En garantert måte å tjene penger på

Shipping-fest i hovedstaden: - Vi gleder oss

Seks råd mot farlig raske bolighandler(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.