Flere store investeringsbanker spår at euro i løpet av 2016 vil falle til pari kurs mot dollar for første gang siden 2002.

En slik kursutvikling ventes å få sin støtte fra rentemøtet i Den europeiske sentralbank (ESB) torsdag, skriver Bloomberg News.

Samtlige 53 økonomer som er forespurt av nyhetstjenesten, venter at ESB vil forsterke sine pengepolitiske stimuleringstiltak.

ABN Amro Bank, Barclays og Merrill Lynch spår alle at euro vil bevege seg under pari kurs mot dollar neste år.

-Forventningene er høye om at sentralbanksjef Mario Draghi vil innfri de forventningene markedet har om ytterligere lettelser, og det veier tyngre enn bekymring for at ESB vil skuffe, sier Shusuke Yamada, valutastrateg i Merrill Lynch i Tokyo, til Bloomberg News.

Yamada fremholder at Draghi tidligere har flagget og levert mer enn markedet ventet, og at det er vanskelig å vedde på risikoen for at han skal undergå forventningene.

Makrotall

Handelsbanken Capital Markets viser i sin morgenrapport til at endelige PMI-målinger for eurosonen tirsdag viste at industristemningen steg så vidt til 52,8 i november fra 52,3 i oktober, noe som er forenlig med en videre langsom gjeninnhenting.

«Men sentimentmålingene viste også at prisene på bedriftenes innsats- og utsalgsvarer fortsatte å avta. Det er nettopp dette ESB for tiden er redde for, nemlig at oppgangen i prisveksten skal miste moment. Denne frykten vil antakelig få ESB til å kunngjøre ytterligere pengepolitiske tiltak etter sitt rentemøte i morgen», heter det i Handelsbankens morgenrapport.

Onsdag kommer foreløpige tall for inflasjonen i eurosonen i november, og konsensusestimatet er på uendret 12-månedersvekst i kjerneinflasjonen på 1,1 prosent, mens KPI antas å ha steget fra 0,1 prosent i oktober til 0,2 prosent i november, trukket opp av energipriser.

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve publiserer onsdag kveld sin Beige Book-rapport, som kan sammenliknes med Norges Banks rapporter fra Regionalt Nettverk.

«Gitt utviklingen i bedriftsstemningen i USA, er det nærliggende å vente at Beige Book denne gangen fortsatt rapporterer om svakhet i industrien, men forhåpentlig kompenseres dette av vekst i tjenestesektoren. En mer optimistisk tone i dagens Beige Book ville klart styrke Feds case for en renteheving 16. desember, og særlig ville rapporter om tegn til oppgang i lønnsveksten være kjærkomment», skriver Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport.

Valutakurser

Kronen er onsdag morgen styrket med nesten tre øre mot euro, til 9,1688, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs tirsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med vel én øre, til 8,6415.

Euro er svekket til 1,0610 dollar, sammenlignet med kursen på 1,0633 dollar i New York sent tirsdag kveld.

I løpet av mandag var kursen nede i 1,0558 dollar, som er det laveste siden 14. april.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet tirsdag på 1,435 prosent, mot 1,424 prosent mandag kveld.

Nøkkeltall og hendelser

  • Spania (09:00), ledighet, november
  • ØMU (11:00), KPI-estimat, november
  • ØMU (11:00), PPI, oktober
  • USA (13:00), MBA lånesøknader, pr 27. november
  • USA (14:15), ADP sysselsettingsrapport, november
  • USA (14:30), Produktivitet, 3. kv
  • USA (20:00), Beige book

Les også:
Asia i dag: Junta bak historiske investeringer
NAV-sjefen: Her er det lettest å få jobb fremover
Treningssentre legger om til lavpris
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.