Oljeprisen fortsetter å falle torsdag, og legger press på flere valutaer, som den norske kronen. Bekymringer om Kinas økonomi og valuta vil også være fokus i rente- og valutamarkedet torsdag.

Yen er torsdag morgen på sitt høyeste nivå siden august, mens australske dollar har sin svakeste årsstart noensinne, i en situasjon hvor det hersker bekymring for at Kinas økonomi sliter med å gjenvinne veksten, skriver Bloomberg News.

Valutaene i Australia og New Zealand faller som følge av turbulens i Kina, som er den største globale råvarekjøperen, og en nøkkelfaktor for begge land.

Bekymringen for at oppbremsingen i Asias største økonomi vil kunne bli verre, ble forsterket da Kinas sentralbank torsdag foretok den største nedjusteringen av referansekursen for yuan siden august, og valutaen falt til et 5-års bunnivå.

Yen steg mot alle andre hovedvalutaer, idet aksjemarkeder verdens over ble svekket, noe som fører til økt etterspørsel etter tilfluktsvalutaer.

-Det er en økende grad av risikoaversjon, delvis som følge av det Kina foretar seg. Yen nyter godt av å være en tilfluktsvaluta, og uroen i Kina-markedet vil fortsette å gi denne valutaen kortsiktig støtte, sier Mitul Kotecha, sjef for valuta- og rentestrategi i Barclays i Singapore, til Bloomberg News.

Yen noteres til 117,97 pr dollar, etter i løpet av natt til torsdag å ha vært handlet for 117,67, som er den sterkeste kursen siden 24. august.

Kronen er torsdag morgen svekket med om lag fem øre mot euro, til 9,6928, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs onsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom om lag uendret på 8,9624.

Brent 1. posisjon handles i skrivende stund til 32,3 dollar pr fat, og Nordea Markets skriver i sin morgenrapport at en så lav oljepris er dårlig nytt for kronen.

«…Med fortsatt press ned på oljeprisen kan vi ikke utelukke mer oppside, selv om vi ser en usedvanlig høy euro-norske-kurs», skriver Nordea-økonomene i sin morgenrapport.

Euro er marginalt styrket til 1,0816 dollar, sammenlignet med kursen på 1,0781 dollar i New York sent onsdag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet onsdag på 1,341 prosent, mot 1,366 foregående handledag.

MORGENENS VALUTAKURSER:

 

Les også:
Asia i dag: Kina-børsene stengt etter 14 minutter
- Forslaget innebærer 96 prosent sjanse for konkurs
- Bensinprisene kommer til å kollapse
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.