Fokuset i rente- og valutamarkedet mandag er rettet mot tall for innkjøpssjefsindekser i Kina, eurosonen og USA.

Caixin PMI-indeksen for industrisektoren i Kina viste 48,2 poeng i desember, fra 48,6 foregående måned. På forhånd var det ventet en indeks på 48,9 poeng, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News. Indeksen har steget de foregående månedene.

DNB Markets viser til at det fortsatt er et stort sprik mellom den offisielle PMI-indeksen for industrisektoren, som viste 49,7 poeng, og Caixin-indeksen, men at begge er konsistente med en vekst under trend.

Danske Bank Markets mener at tallene øker presset på Kinas sentralbank for å innføre ytterligere lempende tiltak, og de venter et rentekutt eller kutt i reservekravsraten ganske snart.

Kinas sentralbank har satt den laveste referansekursen for yuanen på mer enn fire år, skriver Financial Times. Yuanen svekkes også i offshore-markedet.

Fjern gjeninnhenting

Den japanske yenen har styrket seg mot dollar i etterkant av PMI-tallene fra Kina, og er nå på det sterkeste nivået siden oktober.

Yenen blir også støttet av konflikten mellom Saudi-Arabia og Iran. Australske og New Zealandske dollar har svekket seg mot amerikanske dollar.

Valutastrateg Sean Callow i Westpac Banking sier til Bloomberg News at Caixin PMI-indeksen gir de som er bearish enda en grunn til å selge australske dollar.

- Nå kan vi bare håpe at Kinas industriproduksjon stabiliseres, siden en gjeninnhenting virker å være fjernt i horisonten, sier Callow til nyhetstjenesten.

Innkjøpssjefsindeksene fra eurosonen vil også få oppmerksomhet mandag, mens det er inflasjonstallet for eurosonen som kommer tirsdag er «ukens høydepunkt», skriver Nordea Markets i sin morgenrapport.

Nordea-økonomene tror dagens tyske inflasjonstall kan gi en indikasjon på tirsdagens tall.

Styrket krone

Kronen er mandag morgen styrket med om lag tre øre mot euro, til 9,6107, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs onsdag 30. desember.

Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med i overkant av en øre, til 8,8258.

Euro er marginalt styrket til 1,0892 dollar, sammenlignet med kursen på 1,0856 dollar i New York sent fredag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet onsdag 30. desember på 1,454 prosent, mot 1,464 foregående handledag.

 

Les også: Frykt sender oljeprisen markant opp

Kina-børsene stengt etter børsras

Se, en fabrikksjef som ikke må si opp folk

 

Se også:

Serverer levende kongekrabbe:

Serverer levende kongekrabbe
Kjell Sørbø kalles kongen av kongekrabbene og kardinalen av finnkjerka. DN ble med han på en vanlig arbeidsdag : å levere levende kongekrabber midt på havet i kullsvart mørke til turistene om bord på Hurtigruta.
01:47
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.