Sannsynligheten øker for at den amerikanske sentralbanken (Fed) om kort tid kommer til å gripe inn med nye kvantitative lettelser.

Referatet fra sist rentemøte i Fed avdekker at det råder uro i store deler av rentekomiteen (Fomc). Økonomien henter seg ikke inn igjen så raskt som ønsket.

De amerikanske aksjemarkedene steg spontant da referatet ble offentliggjort.

Tiden er "snart" inne
Flere av medlemmene i rentekomiteen mener tiden "snart" er inne for en andre runde med kvantitative lettelser. Nye kvantitative lettelser kan bidra til økt vekst, håper de.

- Mange av medlemmene sa at dersom den økonomiske veksten fortsetter å være for svak og langsom til å dempe veksten i ledigheten tilfredsstillende, eller dersom inflasjonen fortsetter å være lavere enn nivået Fomc ønsker, så vil det være hensiktsmessig å gripe inn med ytterligere pengepolitiske lettelser, skriver rentekomiteen i referatet.

Under rentemøtet i september valgte komiteen å ikke iverksette nye tiltak fordi de trengte mer tid til å innhente informasjon om den økonomiske ståa og diskutere hvordan de kan kommunisere ny stimuli på best mulig måte, melder Marketwatch.com .

Andre fremgangsmåter
I tillegg til at komiteen diskuterte nye kjøp av obligasjoner ble det også ble diskutert nye fremgangsmåter for å løfte inflasjonsforventningene, viser referatet.

Komiteen drøftet om de bør lansere et mer spesifikt inflasjonsmål, som er rettet mer mot prisnivå enn inflasjonsrate, eller om en bedre måte er å sette et mål for ikke inflasjonsjustert BNP.

Hoenig uenig- som vanlig
Ni av de ti medlemmene i rentekomiteen stemte for beslutningen som ble kommunisert 21. september. Thomas M. Hoenig stemte imot, som han har gjort på de siste møtene.

Hoenig mener at nullrenten og formuleringen om at "renten vil bli holdt eksepsjonelt lav i en utstrakt periode" ikke er hensiktsmessig i dagens situasjon. Han frykter at denne tilnærmingen kan bidra til å bygge opp fremtidige ubalanser.

Hoenig argumenterer for at renten bør heves til 1 prosent, og at man der bør ta en pause for å vurdere hvilke tiltak som ellers bør tas i bruk.

Her kan du lese hva DN.no skrev da konklusjonen fra rentemøtet 21. september ble offentlig: Frykter deflasjon

Her kan du selv lese referatet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.