Virkningene av finanskrisen vil slå inn for fullt i norsk verftsindustri først i 2011, skriver Dagens Næringsliv.

- Det kommer til å bli kjempetøft. Vi vil se en rekke permitteringer. Det er risiko for at flere skipsverft kommer til å gå konkurs. Fortsatt er ordrebøkene på mange verft fulle både i år og neste år. Men i 2011 er ordrebøkene helt tomme, sier Wenche Nistad, sjef for Garanti-instituttet for eksportkreditt (GIEK) til DN.

Nistad sier verftsindustrien har vært inne i en voldsom høykonjunktur, og at den kommende nedturen derfor vil ramme ekstra hardt.

Ikke nye ordre

Ifølge GIEK-sjefen får verftene ikke nye ordre blant annet på grunn av risiko for overkapasitet i oljeservicemarkedet og at bankmarkedet ikke er friskmeldt ennå. I tillegg mener hun at kinesiske og koreanske verft vil forsøke å bygge seg inn på skip til offshorenæringen, der norske verft i dag er ledende.

GIEK, som er underlangt Nærings- og handelsdepartementet, tilbyr statlige garantier til norsk eksportindustri.

Nistad sier til DN at det knapt har blitt levert et skip fra et norsk verft der ikke GIEK har vært med og stilt garantier.

Les også: To storverft i fare

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.