Vatikanstatens «finansminister», kardinal George Pell, forvalter hundrevis av milliarder kroner for pavestaten og den katolske kirken. Deriblant kirker, klostre, universiteter, skoler og annen bygningsmasse, samt landområder som gjør den katolske kirken til verdens største eiendomsbesitter.

Avviser sosialismen

Enkelte konservative kristne har tolket den relativt liberale pave Frans som en motstander og kritiker av kapitalismen og næringslivet. Den argentinskfødte pavens kritikk mot de økte forskjellene i verden har av noen blitt stemplet som sosialisme og marxisme.

Det gjelder spesielt pavens beskrivelse av jakten på penger som "djevelens verk" og kritikk av multinasjonale selskaper for å plyndre kloden.

Kardinal Pell, som leder Vatikanstatens økonomiske sekretariat, avviser dette på det sterkeste. På en konferanse i Roma understreket han at det ikke fins noe bedre alternativ enn kapitalisme og markedsøkonomi. Han roser også kapitalismens evne til "fornyelse" etter den store depresjonen på 1930-tallet, og etter finanskrisen i 2008/09.

Pell trekker også frem Marx og påpeker at kapitalismen ikke har ført til den "massive fremmedgjøringen" som marxismen spår.

- Jeg vil sitere Maggie Thatcher som påpekte at hvis Den gode samaritan hadde vært uten kapital, kunne han ikke betalt for å ta vare på mannen som ble slått og ranet på veien til Jeriko, sier Pell ifølge avisen Financial Times.

Nyansert pave

Kardinal Pell understreker at paven er for sosial rettferdighet, og at han støtter de fattige og fordømmer utnyttelse og uhemmet konsum. Men at dette ikke står i motsetning til kapitalisme og marked.

- Det som ikke er så kjent, er at pave Frans selv har kommet med spesifikke og positive beskrivelser av næringslivets rolle, sier Pell ifølge FT.

Han trekker blant annet frem at paven under et besøk i USA ifjor sommer beskrev næringsvirksomhet som et "edelt yrke", og trakk fram "entrepenørånd" som avgjørende for en bærekraftig økonomi.

Pells tale kom i forlengelsen av et møte mellom pave Frans og Eric Schmidt, toppsjefen i Google, et av verdens ledende multinasjonale selskaper.

Tvilsom fortid

Vatikanstaten, og ikke minst Vatikanbanken, som formelt heter Istituto per le Opere di Religione, har selv en mørk og kontroversiell fortid.

Bak tykke lag av hemmelighold skal banken blant annet ha støttet mafiaen i årtier, blant annet med hvitvasking av penger. Den skal ha spilt en sentral rolle i ran av holocaust-ofre, og aktivt finansiert sverting av venstresiden under den kalde krigen.

Så sent som i 2013 ble flere personer tilknyttet Vatikanbanken arrestert, mistenkt for svindel og hvitvasking. De ble tatt de de forsøkte å smugle 20 millioner euro inn i Sveits.

Pave Frans har innført flere tiltak som skal øke innsynet og kontrollen med banken. Blant annet er banken nå underlagt det italienske finanstilsynet og italienske lover og regler.

Les også:

Argentina i gledesrus etter pavevalget
Det ble liv i gatene I Argentinas hovedstad Buenos Aires da det ble kjent at byens erkebiskop blir pave Frans.
01:19
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.