- Vi vil holde oss langt unna Frps og Venstres versjon av grønt skatteskifte, som skal gi miljøavgiftene tilbake til folk som generelle skattelettelser. Da vil jo skattene øke igjen når miljøavgiftene virker og forurensningen og inntektene fra miljøavgiftene avtar. Det er en dårlig oppmuntring til å handle miljøvennlig, sa Hansson da han åpnet Miljøpartiet De Grønnes landsstyremøte i Oslo lørdag.

I stedet vil MDG innføre en flat klimabelønning til alle landets innbyggere, voksne som barn.

Hansson har tidligere gjort det klart at MDG allerede neste år vil øke drivstoffavgiftene med fem kroner literen. Lørdag serverte han gulroten i dette pisk-regnestykket - nemlig en direkte tilbakebetaling i form av et flatt pengebeløp til alle.

- En slik ordning vil sette fart i overgangen vekk fra fossilt drivstoff og belønne dem som reiser mest miljøvennlig. Samtidig unngår vi at staten «rapper» pengene til andre formål, sa Hansson.

Slik svarer Venstre på kritikken:

- MDG foreslår ikke et grønt skatteskifte, men en tradisjonell sosialistisk kraftig skatteøkning. En tydelig opptrapping av CO2-avgiftene de kommende årene sammen med tilsvarende reduksjoner i andre skatter og avgifter, slik Venstre tar til orde for, vil både gi betydelige utslippskutt og samtidig skape økonomisk vekst, sier sentralstyremedlem i Venstre Guri Melby.

- En av hovedforskjellene mellom MDG og Venstre er at MDG Vil ha null vekst. Venstre vil heller ha grønn vekst. Det er fullt mulig å skape flere arbeidsplasser og samtidig få ned klimautslippene, sier Melby.

 

Les også: Tredobler behandlingstiden for skatteklager: Kan ta inntil et halvt år

 

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

Derfor holder Norges Bank styringsrenten uendret på 0,5 prosent
Sentralbanksjef Øystein Olsen forklarer bakgrunnen for rentebeslutningen.
04:24
Publisert:
 

Roboter inntar byggebransjen
Kruse Smith har leid inn selskapet nLink og robotene Drilly I og Drilly II til å drille ti tusen hull i taket i det nye bygget til Arkivenes Hus i Stavanger.
00:53
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.