Venstre gjorde en ganske stor omlegging av sin strategi med vedtaket på partiets landsmøte i helgen. Ved stortingsvalget i 2009 var budskapet fra Venstre «Heller Jens enn Jensen». Ved valget neste år blir budskapet «Heller Jensen enn Jens». Grunnleggende sett handler det om «Heller makt enn maktesløshet».

Venstres strategi i 2009 slo feil. En av de viktigste grunnene var at partiet ble mer opptatt av å snakke om hvem som ikke skulle sitte i regjering, enn om hva slags politikk en ny regjering skulle føre. Velgerne opplevde et parti som ikke søkte innflytelse. Resultatet var hverken ny regjering eller ny politikk.

Avstanden mellom Venstre og Fremskrittspartiet er fortsatt stor. Bare Venstres vektlegging av miljø- og klimapolitikk og kravet om å gi flere asylsøkere opphold viser det. Snuoperasjonen til Venstre handler derfor ikke om at partiet har nærmet seg Frp politisk. Den handler om at partiet trenger en realistisk vei til innflytelse.

I 2009 ville Venstre ha en ny regjering, men ville ikke samarbeide med de partiene som ville trengs for å få til et regjeringsskifte. Venstre endte med å drive valgkamp mot Jens Stoltenberg som statsminister i en rødgrønn flertallsregjering og for Jens Stoltenberg som statsminister i ren Arbeiderparti-regjering.

Neste år vil ikke partiet være både for og mot Stoltenberg. Venstre vil ha et tydeligere budskap om at partiet vil bidra til at landet får en ny regjering med utgangspunkt i dagens opposisjonspartier. Det er lite sannsynlig at Venstre går i regjering med Frp. Venstres mål er å regjere sammen med Høyre og Kristelig Folkeparti. Men uttalelsen betyr at Venstre også kan komme til å gi grønt lys for en Høyre/Frp-regjering.

Det sender en utfordring til KrF. KrF skal avklare sin regjeringsstrategi til høsten. Vil KrF gi et like tydelig løfte til velgerne om at partiet vil bidra til at landet får en ny regjering? Mye tyder på det.

Det sender også en utfordring til Frp. Frp står fast på at partiet bare vil bidra til regjeringsskifte hvis partiet selv får være med. Frp foretrekker altså en mindretallsregjering fra Arbeiderpartiet fremfor en regjering der Høyre, KrF og Venstre sitter. Jensen sier «Heller Jens». Det kan gi Frp forhandlingsstyrke. Men det gir velgerne usikkerhet om hva slags regjering en stemme til Frp vil gi.

Venstre har lagt vekk sitt ultimatum. Det bør også Frp gjøre.

Les også: Én EU-motstander igjen i Venstres sentralstyre (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.