Allerede før jul ifjor advarte SAS-sjef Rickard Gustafson om at det neste kvartalet ville bli svakt:

- På grunn av sesongeffekt vil det første kvartalet 2013 bli ekstremt svak, sa han. Men fremtiden ser lysere ut for SAS:

Det nye året kan ende med et positivt resultat før skatt - og en ebit-margin på over tre prosent. Effektene av spareplanen vil være på 1,5 milliarder svenske kroner på driften allerede i 2012/2013, kunngjorde SAS-ledelsen i desember.

Les: SAS tapte en milliard i oktober

Fredag 8. mars presenterer SAS tallene for 1. kvartal av det nye regnskapsåret. Sydbank venter et underskudd før skatt på 420 millioner svenske kroner - men det kan vise seg å bli mye større.

- Trafikkveksten har vært hederlig, yielden er stabilisert og vi har ingen restruktureringskostnader med i vårt estimat. Sammen med en positiv effekt av 4XNG-spareplanen forventer vi en vesentlig fremgang i forhold til samme kvartal året før, sier senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank til Check-in.dk.

Det hører imidlertid med til historien at SAS leverte et dundrende underskudd i fjorårskvartalet.

Usikre restruktureringskostnader
SAS har endret regnskapsåret og 1. kvartal starter nå 1. november og slutter 31. januar.

Den store usikkerheten er restruktureringskostnader til totalt 1,5 milliarder svenske kroner som spøker i bakgrunnen. SAS ventet å ta mellom 0,9 og 1,0 milliarder av disse med i 2012-regnskapet, dermed vil det fortsatt være opp til 0,6 milliarder svenske kroner i ekstraordinære poster som skal med i 2012/13-regnskapet.

Hvis dette beløpet innregnes i 1. kvartal vil fredagens resultat angivelig ende nær et underskudd på en milliard kroner før skatt, anslår check-in.dk og viser til Sydbanks estimater.

Les også: «Alle» vil jobbe i SAS - og nesten ingen har sluttet siden krisen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.