I snart 18 måneder har den kinesiske økonomien sørget for at verdensøkonomien samlet har klart å vise en liten vekst.

Kinesiske myndigheter innrømmer at det har gått over stokk og stein med galopperende utlånsvekst, massive offentlige infrastrukturutbygginger og eiendomspriser som er på høyde med vestlige storbyer, skriver Dagens Næringsliv.

IMFs tidligere sjeføkonom Kenneth Rogoff, nå professor i samfunnsøkonomi og offentlig politikk ved Harvard University i USA, venter på at det skal smelle i den kinesiske økonomien.

I løpet av 2009 ble det gitt 8.350 milliarder kroner i nye utlån i Kina. Dette er penger som med stor sannsynlighet har blitt plassert i spekulative investeringer med en skyhøy risiko.

Rådmenn i byer har blant annet tatt opp lån og investert pengene i leiligheter og aksjer i håp om raske gevinster for å spe på budsjettene. Ifølge Standard Chartered Bank ble prisene på landområder for hele Kina mer enn fordoblet i 2009.

«Katastrofale» følger
- Reaksjonene fra kinesiske myndigheter til den siste finanskrisen øker risikoen for at de har en gjeldsstyrt boble i økonomien. Folk sier at Kina ikke vil ha en finanskrise på grunn av sentral planlegging, fordi det er et høyt sparenivå, fordi det er enkel tilgang på billig arbeidskraft og bla, bla, bla. Jeg sier at Kina selvsagt vil få en finanskrise en dag, sa han på investorkonferansen i regi av CLSA Asia-Pacific Markets i Hong Kong., sier Kenneth Rogoff i et intervju med Bloomberg.

- Eiendomsprisene i Beijing og Shanghai har mistet bakkekontakten. Min beste gjetning er at eiendomssektoren vil være hovedårsaken til hva som vil utløse en kinesisk krise. Når dette vil skje er et åpent spørsmål, sier Rogoff.

Professoren tror ikke Kina vil oppleve en tradisjonell resesjon med negativ vekst, men en svak vekst på rundt to prosent - det laveste Kina har opplevd siden 1970-tallet. Dette vil ha «katastrofale» følger for blant annet råvareland som eksporterer til Kina. Det vil sende store deler av Asia inn i en resesjon, blant annet Japan, Sør-Korea og Taiwan.

- Det vil bli forferdelig, sier Rogoff i Bloomberg-intervjuet.

Les også: - Det vil skje igjen


Frykter kinesisk boble


- Står foran ny krise (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.