De siste årene har vært tøffe for oljefondet.

- Det er åpenbart, med en realavkstning på null, sa oljefondsjef Yngve Slyngstad da han fredag la frem kvartalsresultatet.

Det er i hovedsak de svært urolige aksjemarkedene som har barbert avkastningen av vår felles formue. Det er imidlertid andre poster som ikke gir grunn til høyt blodtrykk for Slyngstad.

- Vi oppfatter at obligasjoner med fortrinnsrett er en av de sikreste investeringene man kan gjøre, sier Slyngstad.

Sikkerhet i tre ledd
Obligasjoner med fortrinnsrett er en slags pantesikret gjeld. Typisk består disse obligasjonene av porteføljer av boliglån som bankene selger videre i markedet for å skaffe finansiering.

- Oljefondet har nå en samlet investering i slike obligasjoner på rundt 190 milliarder kroner, sier Slyngstad.

Disse plasseringene er i stor grad grad plassert i kanadiske og britiske banker. I alt er oljefondet på 3.561 milliarder kroner.

- Skal du tape på dette må tre lag ryke, sier oljefondsjefen.

Sikkerheten er nemlig treleddet.

- Man har sikkerhet i at bankene holder, så at boligeierne kan betale på lånet, og til sist har man sikkerhet i selve eiendommen, sier Slyngstad.

- Obligasjoner med fortrinnsrett har ikke gitt tap for investorene noensinne.

Ingen konkurser siden 1700-tallet
Kredittanalytiker Pål Ringholm i First Securities er også begeistret for denne typen investering.

- Slyngstad har rett, dette er et produkt som har eksistert siden midten av 1700-tallet, og det har ikke vært konkurser i dette i noe land siden da, sier han, og legger til:

- Selv ikke på Island.

Ringholm ser imidlertid at det kan komme tap på denne typen obligasjoner i enkelte land i Sør-Europa - dersom noen av dem for eksempel skulle forlate eurosonen.

- Likevel vil disse eventuelle tapene være begrenset.

Enkelt å kaste seg på
Også som privatinvestor finnes det muligheter, om denne "bombesikre" investeringen høres fristende ut.

- Dette er et svært stort marked i Norge, og jeg har overvekt-anbefaling, sier han.

Han peker på at man i snitt får en avkastning på to prosent mer enn dersom man investerer i norske statsobligasjoner med ti års løpetid.

Dersom man ønsker å investere i enkeltobligasjoner må imidlertid ut med større beløp, så for folk flest er det fond som gjelder.

- Dette er et godt substitutt, sier kredittanalytikeren, som selv har investert i slike fond.

Les også: Tapte 77 milliarder på tre måneder

<b>Oppgang i alle markeder for oljefondet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.