Etter det svært kraftige fallet mot slutten av 2008 og frem mot senvinteren i 2009, har pilene stort sett bare pekt oppover for det norske oljefondet.

Det er bare ni måneder siden det fortsatt var tilnærmet unntakstilstand i verdens finansmarkeder. Samtidig måtte oljefondsjef Yngve Slyngstad tåle massiv kritikk for oljefondets forvaltning.

Tapene hadde frem til da vært nærmest ufattelige. Men i mars snudde det.

I de neste ni månedene, fra begynnelsen av mars til slutten av november, la fondet på seg 556 milliarder kroner.

Overrasket
Ifølge Norges Banks månedsbalanse, som ble offentliggjort mandag, var fondet på 2.591 milliarder kroner ved utgangen av november. Dette er den høyeste verdien noensinne.

- Vi hadde ikke forventet at vi skulle få så store prisbevegelser. Spesielt på renteporteføljen, som er blitt repriset i løpet av seks måneder, sa oljefondsjef Yngve Slyngstad til DN.no i forbindelse med fremleggelsen av rapporten for tredje kvartal i november.

Fra nyttår og frem til slutten av tredje kvartal hadde fondet en avkastning på 21,8 prosent, 3,4 prosentpoeng mer enn referanseporteføljen.

Pluss 94 milliarder
Ifølge Norges Banks balansetall vokste fondet med 94,5 milliarder kroner i løpet av november. Hva verdiøkningen skyldes blir imidlertid ikke kjent før fondet legger frem resultatet for årets fjerde kvartal.

Det er imidlertid tre forhold som påvirker fondets samlede verdi.

  • Verdiutviklingen i eiendelene i fondets porteføljer
  • Tilførsel av kapital fra staten
  • Kronekursen

Spesielt det siste punktet, kronekursen, kan føre til store utslag i fondets verdi. Men det er samtidig viktig å huske på at den internasjonale kjøpekraften ikke blir påvirket av forandringer i kronekursen, siden fondet i sin helhet er investert i utlandet. Det er først når man en gang langt inn i fremtiden skal begynne å bruke av fondet at kronekursen virkelig spiller en rolle.

Les også: Gresk tragedie for oljefondet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.