Frykten for en økonomisk kollaps i den vestlige sivilisasjonens vugge tiltar. Prisen for å forsikre seg mot økonomisk kollaps i Hellas stiger til «all time high».

Ved nyttår var greske statspapirer oljefondets 13. største enkeltinvestering, skriver Dagens Næringsliv.

Investorene tviler på forsikringene fra myndighetene om at de skal greie å betjene gjelden. Hellas, det lavest ratede landet i EU, sliter med å dekke inn et budsjettunderskudd på 12,7 prosent.

- Tiden er i ferd med å renne ut for Hellas. Vi kan bli vitne til det første misligholdet i Europa siden Tyskland i 1948, sier påtroppende sjeføkonom Willem Buiter i Citigroup til nyhetsbyrået Bloomberg.

Oljefondet rammes
Børsen i hovedstaden Aten har nå falt over 12,5 prosent på tre dager. Igår ledet den an blant de europeiske børsene med et fall i 16-tiden på 4,4 prosent.

Blant investorene som rammes, er Statens pensjonsfond utland (oljefondet). Ved nyttår hadde oljefondet investert 27 milliarder kroner i greske papirer. Gresk statsgjeld sto alene for 22,6 milliarder kroner ved nyttår, ifølge statistikk fra oljefondet.

Bankaksjene på Aten-børsen har falt kraftig de siste dagene. Piraeus Bank hadde falt over seks prosent igår formiddag mens National Bank of Greece, den største utlåneren, var ned i underkant av seks prosent. Oljefondet hadde investert for i overkant av én milliard kroner i disse to bankene alene.

Oljefondet uttaler seg av prinsipp ikke om konkrete investeringer annet enn ved den årlige fremleggelsen av fondets beholdningslister.

Les også: Spania kan bli det neste Hellas

- Panikk og hysteri i Hellas


- Hvem skal dekke opp for myndighetene?

- Situasjonen i Hellas er meget vanskelig
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.