Den ferske rapporten fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) viser at den gjennomsnittlige årslønnsveksten fra 2011-2012 for lønnstakere under ett var på fire prosent.

Lønnsoverhenget, altså hvor mye lønnsnivået ved utløpet av et år ligger over gjennomsnittet for året, var i snitt 1,75 prosent i de største forhandlingsområdene. Ifjor var lønnsoverhenget på én prosent.

Lønnsoverhenget er den delen av en lønnsøkning som slår ut for fullt først året etter at den er avtalt.

Reallønn etter skatt har økt med 3,2 prosent fra 2011 til 2012, mot 2,9 prosent året før. Lavere prisvekst i 2012 enn i 2011 trakk veksten i reallønn etter skatt opp, mens litt lavere lønnsvekst trakk ned.

Samtidig tror utvalget at konsumprisvekst vil ligge på rundt 1,5 prosent fra 2012 til 2013. I 2012 var prisveksten på 0,8 prosent.





Usikkert
Utviklingen i konkurranseevnen er også noe utvalget ser på. Flere ting peker i retning av en svekket situasjon for norske bedrifter de siste årene. Dette bildet står noe i motsetning til resultatene når det gjelder sysselsetting og faktisk produksjonsutvikling i Norge sammenliknet med i andre land.

"Mens en rekke økonomiske indikatorer for Norge fremstår som bedre enn for mange andre land, innebærer det høye kostnadsnivået at bedriftenes konkurranseevne fremover kan være usikker i deler av økonomien", skriver utvalget i den ferske rapporten.

Fra 2011 til 2012 bidro høyere lønnskostnadsvekst i Norge enn hos handelspartnerne og en styrking av kronekursen til at de relative timelønnskostnadene i Norge målt i felles valuta økte med 3 prosent. Av dette bidro endringer i valutakursen med om lag 1,6 prosentpoeng.

Gjennomsnittlige timelønnskostnader for ansatte i industrien i Norge i 2012 var anslagsvis 61 prosent høyere enn et handelsvektet gjennomsnitt av våre handelspartnere i EU, målt i felles valuta.

For industriarbeidere alene anslås de norske timelønnskostnadene å ligge 64 prosent over handelspartnerne i EU. Dette reflekterer delvis norsk industris høye produktivitet og inntektsnivå.



Les mer:
Norske bedrifter rømmer fra kronen
Rekordsterk krone har kommet for å bli
- Det har bare forverret seg

Les også: Regn med dobbelt så høy rente (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.