En kjøpergruppe som drev opp temperaturen i markedet for nye boliger i gamle eplehager er borte. Det preger etterspørselen, ifølge meglere og utbyggere.

– Aksjemeglerne bidro mye til omsetningen av slike boliger, sier eiendomsmegler Odd Kalsnes.

– Nå er de borte. De som kjøper større nye boliger i villaområder nå er ofte arvinger eller gründere som har solgt bedriftene sine.

Utbygger Lasse Røsnes i Neptune Properties merker at aksjemeglerne er borte.

– Vi selger ikke ut prosjekter på én uke lenger. Omsetningen går jevnt og trutt – om prosjektene er tilpasset markedet, sier Røsnes.

Ofte selges de høyest beliggende boligene eller de med best utsikt i prosjektet raskt, samtidig som mindre attraktivt beliggende boliger er vanskelige å selge. Et eksempel er leilighetsprosjektet i Risalléen i Oslo som eplehageutbygger Beliggenhet Eiendom står bak. Begge toppleilighetene er solgt, for henholdsvis 19 og 20 millioner kroner. Resten av leilighetene ligger i prissjiktet 7,2-9,9 millioner kroner – og er fortsatt usolgt. Daglig leder i Beliggenhet Eiendom, Espen Fasting, mener det er stor rift om eneboliger i prissegmentet opp til rundt ti millioner kroner og leiligheter opp til rundt syv millioner kroner. Der selges det aller meste før man har begynt å bygge, ifølge Fasting.

– Men det er ikke noe cowboystemning, sier han.

Fasting legger ikke skjul på at det er enklest å selge for det han kaller «massemarkedet», men understreker at Beliggenhet ikke er redd for å gå på prosjekter som Risalleen 34. Selskapet skal også oppføre boliger i Risalleen 33.

– Det er etter min mening noen av det beste beliggenhetene i Norge. Man må tilpasse seg, ekslusive prosjekter har livets rett på gode tomter, men ikke på middelmådige. Vi hadde ikke tort å gå inn på et eksklusivt prissegment på en helt vanlig tomt, sier Espen Fasting.

Les også: Tungsolgt i eplehagene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.