Norges Bank bør få ansvaret for å gi råd om såkalt makroregulering i Norge. Det mener det Finanskriseutvalget, som la frem utvalgets utredning tirsdag.

Les også: - Flaks, flinkhet og forsiktighet

Finanskriseutvalget, som skal se på reguleringer og finanskrien, peker på flere tiltak som kan redusere risikoen i finanssystemet.

Utvalget foreslår også at overvåkningen av den samlede risikoen som finanssystemet påfører økonomien, den såkalte systemrisikoen, styrkes.

Makrotilsyn
En slik overvåkning omtales ofte som makrotilsyn. Et slik tilsyn har som mål å avdekke hvilken systemrisiko hver enkelt bank eller finansinsitutsjon til enhver tid har på hele sektoren. Samtidig skal et makrotilsyn også avdekke hvordan bankenes utlånspolitikk påvirker økonomien over tid.

Utvalget foreslår at Norges Bank får ansvar for å gi presise og begrunnede råd om behovet for makroregulering.

Ønsker flere verktøy
Tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem tok i høst til orde for at Norges Bank får oppgaven med et slikt tilsyn.

- Individuelle institusjoner kan se ut til å være i en perfekt sunn tilstand selv når det bygges opp sårbarheter på systemnivå. Det beste eksempelet på dette fenomenet er naturligvis utlån som stimulerer prisbobler i boligmarkedet, sa Gjedrem i en tale i september ifjor.

Gjedrem mener sentralbanken trenger flere verktøy for å kunne forhindre en ny krise. Renten alene er ikke alltid nok.

- Rentepolitikken er rettet inn mot inflasjonen og renten kan ikke alltid bli satt til det nivået som er riktig for formuesprisene, sa Gjedrem på en forskningskonferanse i Norges Bank i september ifjor.

- Utfordrende rolledeling
Finanstilsynets sjef Bjørn Skogstad Aamo mener på sin side Finanstilsynet må ha hovedansvaret for makrotilsynet, med Norges Bank i en begrenset rolle som «premissleverandør». Enkelte virkemidler bør ifølge Skogstad Aamo legges direkte til Finansdepartementet.

I dag er arbeidet med å sikre finansiell stabilitet er i Norge delt mellom Finansdepartementet, Norges Bank og Finanstilsynet. Finansdepartementet har et overordnet ansvar for det finansielle systemet og ansvarsfordelingen mellom Norges Bank og Finanstilsynet.

Finansminister Sigbjørn Johnsen mener det blir utfordrende å få til rollefordelingen mellom de tre.

- Denne dimensjonen ved regulering og tilsyn med finanssektoren bør vi legge større vekt på i framtiden. En av utfordringene er å finne fram til en god rollefordeling mellom Norges Bank, Finanstilsynet og Finansdepartementet. Den modellen utvalget skisserer er svært interessant, sier finansministeren i en pressemelding tirsdag.

Skal gi råd
I forslaget fra finanskriseutvalget heter det at "Norges Bank gis et klarere formelt ansvar til jevnlig å gi presise råd om bruk av diskresjonære virkemidler i makroreguleringen av det finansielle systemet. Anbefalingene med begrunnelser bør gis i form av offentlig tilgjengelige brev til Finansdepartementet og Finanstilsynet".

Videre skriver utvalget at "Finanstilsynet må i et offentlig tilgjengelig brev til Finansdepartementet redegjøre for hva tilsynet foretar seg for å følge opp tilrådningene fra Norges Bank eller eventuelt hvorfor Finanstilsynet velger ikke å følge opp tilrådingene. All kommunikasjon skal være åpen for offentlig innsyn".

Les også: - Flaks, flinkhet og forsiktighet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.